"Ultima șansă" pentru a proteja natura. Acord "istoric" pentru biodiversitate, încheiat după dispute intense privind finanțarea

Data actualizării: Data publicării:
mesaje pentru salvarea planei la COP15
Un acord istoric pentru protejarea naturii a fost încheiat la summitul ONU pentru biodiversitate, COP 15. FOTO: Profimedia Images

Un acord istoric pentru protejarea naturii a fost încheiat la summitul ONU pentru biodiversitate, COP 15. Țările au convenit asupra unei foi de parcurs pentru a proteja 30% din suprafața planetei până în 2030 și pentru a oferi 30 de miliarde de dolari sub formă de ajutor anual pentru conservare țărilor în curs de dezvoltare. Alte obiective sunt protejarea ecosistemelor vitale, cum ar fi pădurile tropicale și zonele umede, scrie BBC.

Acordul a fost finalizat luni dimineață la Montreal, Canada.

Aspectele convenite:

  • Menținerea, îmbunătățirea și refacerea ecosistemelor, inclusiv stoparea fenomenelor care duc la dispariția speciilor și menținerea diversității populațiilor de animale sălbatice.
  • „Utilizarea durabilă” a biodiversității – speciile și habitatele pot oferi hrană și apă curată, fără a fi distruse.
  • Asigurarea că beneficiile resurselor din natură, cum ar fi medicamentele care provin din plante, sunt împărțite în mod echitabil și egal și că drepturile popoarelor indigene sunt protejate.
  • Finanțarea și folosirea resurselor în biodiversitate, asigurarea că banii și eforturile de conservare ajung acolo unde este nevoie, în special în țările cele mai sărace și cu cea mai mare biodiversitate.

Summitul de la Montreal a fost privit ca o "ultimă șansă" de a pune natura pe calea redresării. În timpul discuțiilor, au existat puncte de vedere diferite privind modul de finanțare a obiectivelor. Cea mai mare dispută a fost legată de modul de finanțare a eforturilor de conservare în zonele planetei unde sunt unele dintre cele mai remarcabile habitate. 

COP15-mediu-profimedia
Un acord istoric pentru protejarea naturii a fost încheiat la summitul ONU pentru biodiversitate, COP 15. FOTO Profimedia Images

Summitul ar fi trebuit să aibă loc în China, dar de teama pandemiei, a fost mutat în Canada.

Președintele COP 15, ministrul Huang Runqui, a anunțat încheierea acordului,  în ciuda obiecțiilor din partea Republicii Democrate Congo, care a spus că nu îl poate susține.

Georgina Chandler, consilier principal pe politici internaționale, a spus că oamenii și natura ar trebui să fie mai bine protejați datorită acordului încheiat la Montreal. "Guvernele, companiile și comunitățile trebuie să își dea seama cum vor contribui la realizarea acestor angajamente", spus Chandler.

Sue Lieberman de la Wildlife Conservation Society a declarat că acordul este un compromis și că, deși are câteva elemente bune pentru care au fost dezbateri intense, s-ar fi putut duce discuția mai departe "pentru a transforma cu adevărat relația noastră cu natura și pentru a opri distrugerea ecosistemelor, habitatelor și speciilor".

Acordul vine după zile de negocieri intense. Sâmbătă, miniștrii au avut discursuri tensionate în care au cerut obiective clare pentru a aduce natura pe calea refacerii până la sfârșitul deceniului. "Natura este nava noastră. Trebuie să ne asigurăm că rămâne pe linia de plutire", a declarat comisarul UE pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.

Ministrul Mediului din Columbia, Susana Muhamed, a stârnit aplauze atunci când a cerut mai multă hotărâre în protejarea planetei pentru binele tuturor. "Natura nu are limite", a spus ea.

Oamenii de știință au avertizat că, în condițiile în care pădurile și pajiștile se reduc într-un ritm fără precdent, iar oceanele sunt sub presiunea poluării, oamenii împing Pământul dincolo de limitele sigure pentru viață, ceea ce duce la creșterea riscului de boli, care se răspândesc de la animalele sălbatice în comunități.

Un punct cheie de conflict au fost finanțele. Unele țări au cerut înființarea unui nou fond pentru a ajuta la conservarea biodiversității, dar acest lucru a fost respins de altele.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri