Video Un iceberg de 1.270 kilometri pătrați s-a desprins de Antarctica

Data actualizării: Data publicării:
fisura-iceberg-antarctica
Un iceberg de peste 1,2 kilometri pătrați s-a desprins de Antarctica. FOTO: British Antarctic Survey

Un iceberg uriaș, de cinci ori mai întins decât Bucureștiul, s-a desprins de Antarctica, în apropierea unei stații de cercetare britanice. Măsoară 1.270 de kilometri pătrați și are o grosime de 150 de metri. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Un iceberg de 1.270 de kilometri pătraţi s-a desprins din suprafaţa de gheaţă Brunt din Antarctica. Cercetătorii spun că fenomenul s-a produs din cauza unui proces natural și că nu sunt dovezi că schimbările climatice au avut vreun rol în acest sens, potrivit livescidence.com.

Totul a început acum aproape 10 ani. Oamenii de ştiinţă au observat atunci fisuri lângă staţia de cercetare britanică. În 2016, baza de cercetare s-a mutat pe uscat, din motive de siguranţă.

Fenomenul s-a accentuat în ianuarie, când fisura s-a lărgit cu aproximativ un kilometru pe zi pentru ca vineri dimineață să se lărgească cu câteva sute de metri în doar câteva ore.  Potrivit cercetătorilor, desprinderea unui bloc de gheață de dimensiuni atât de impresionante este un fenomen rar și interesant.

Desprinderea blocurilor de gheaţă din Antarctica nu este ceva neobişnuit, dar procesul este accelerat în ultimii ani de schimbările climatice. Cu toate acestea, cercetătorii spun că, în acest caz, nu există nicio dovadă că schimbările climatice ar fi jucat un rol semnificativ.

"În următoarea perioadă, icebergul se poate îndepărta sau s-ar putea prăbuşi", spune britanica Jane Francis, şefa staţiei de cercetare. De asemenea, e posibil ca acesta "să rămână aproape de suprafaţa de gheaţă Brunt", adaugă Jane Francis, director British Antarctic Survey.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri