Un lac din Chile, şters de pe hartă din cauza secetei

Data publicării:
Laguna_Aculeo

Lacul Aculeo din Chile, principala atracţie turistică de la periferia capitalei ţării, Santiago de Chile, a dispărut, fiind o victimă a secetei şi a supraconsumului de apă, informează AFP.

Laguna_Aculeo
Lacul Aculeo din Chile, principala atracţie turistică de la periferia capitalei ţării, Santiago de Chile, a dispărut, fiind o victimă a secetei şi a supraconsumului de apă

Cu o suprafaţă de aproape 12 kilometri pătraţi şi o adâncime de aproximativ şase metri, acest lac a fost timp de multe decenii una dintre principalele atracţii turistice din regiunea capitalei chiliene, aflându-se la o distanţă de 70 de kilometri în raport cu aceasta.

În fiecare vară, cei 10.000 de locuitori din zonă aştepteau cu nerăbdare sosirea turiştilor care veneau să înoate şi să practice sporturi nautice. Hotelurile, campingurile şi restaurantele erau arhipline.

Însă apa nu mai este astăzi decât o amintire îndepărtată. Peisajul se rezumă la un sol acoperit cu praf, schelete de animale, ambarcaţiuni părăsite şi copaci uscaţi. Soarele fierbinte al verii australe loveşte solul arid care emană un miros de pământ ars. Vegetaţia dispare de pe o zi pe alta şi lasă în urma ei doar o scoarţă cu multe crăpături.

Nivelul lacului a început să scadă gradual începând din 2011. La mai puţin de 10 ani după aceea, în mai 2018, lacul Aculeo secase complet.

Nu există o singură explicaţie pentru această situaţie

Locuitorii şi experţii citează scăderea drastică a precipitaţiilor - principala sursă de aprovizionare cu apă a lacului - supraconsumul din agricultură şi urbanizarea haotică a zonei.

"Bunicii mei îşi amintesc acele momente în care ploile torenţiale cădeau timp de cel puţin o săptămână. Astăzi, dacă plouă două zile, avem noroc", a declarat Camila Nunez, în vârstă de 20 de ani, care lucrează într-un restaurant.

Specialiştii estimează că în anii care vor urma cantităţile de apă aduse de ploaie vor scădea şi mai mult

Dacă în anii 1980 precipitaţiile medii erau de 350 mm pe an în centrul statului Chile, precipitaţiile din 2018 au scăzut la jumătate, iar specialiştii estimează că în anii care vor urma cantităţile de apă aduse de ploaie vor scădea şi mai mult din cauza modificărilor climatice.

"Observăm că există o tendinţă de scădere a precipitaţiilor, este deci foarte probabil ca următorii ani să fie la fel de secetoşi ca aceia pe care i-am încheiat de curând", a explicat Eduardo Bustos, directorul unui centru de cercetare a modificărilor climatice din cadrul Universităţii Catolice din Chile.

Aproape 70% din populaţia chiliană trăieşte în zone afectate de secetă

Aproape 70% din populaţia chiliană trăieşte în zone afectate de secetă, unde precipitaţiile au scăzut într-o manieră semnificativă în ultimii ani. Specialiştii estimează că temperaturile vor continua să crească până în 2030 şi că nivelul apei din bazinele hidrografice din centrul ţării va scădea cu până la 30%.

Absenţa ploilor nu este totuşi singurul factor care se face vinovat pentru această catastrofă ecologică. Când lacul era încă plin cu apă, turismul local se afla la apogeul său, iar regiunea a devenit atractivă pentru constructorii de magazine şi reşedinţe secundare, ai căror proprietari îşi amenajau şi piscine. Acest factor a avut drept consecinţă o creştere semnificativă a cererii de apă într-un interval de timp foarte scurt.

Trebuie menţionată şi agricultura, care, în faţa secetei, are nevoie de mai multă apă pentru irigaţii, cauzând o supraexploatare a rezervelor de apă. Cultura de avocado necesită mari cantităţi de apă. "Nevoia de apă pentru culturile din zonele adiacente a crescut presiunea pusă pe lac", a confirmat cercetătorul Eduardo Bustos.

"Am ucis, lent, lacul", a constatat cu amărăciune Antonia Romero, o localnică în vârstă de 26 de ani.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri