Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri zoologice din secolul XX, pe cale de dispariție

Data actualizării: Data publicării:
Saola_Why_They_Matter_image_(c)_David_Hulse_WWF_Canon
Foto: worldwildlife.org

Denumită și unicornul asiatic, enigmatica saola, (Pseudoryx nghetinhensis) o antilopă a pădurilor din Asia de sud-est ce a fost descoperită abia în urmă cu două decenii, se află deja pe lista animalelor în pericol critic de dispariție, conform worldwildlife.org. Aceste mamifere ierbivore sunt extrem de rare și nu există niciun exemplar în captivitate.

Saola_Why_They_Matter_image_(c)_David_Hulse_WWF_Canon
Foto: worldwildlife.org

Oamenii de știință nu au observat saola în mediul lor natural decât de patru ori până în prezent, condiții în care nu poate fi determinat numărul de indivizi din această specie care trăiesc în sălbăticie. Specialiștii susțin că numărul de saola poate varia între câteva zeci și câteva sute de indivizi.

O capră saola poate ajunge la maturitate până la 84 de centimetri înălțime la crupă și poate cântări până la 100 de kilograme. Aceste animale trăiesc în pădurile tropicale și umede ale Asiei de sud-est, scrie Agerpres.

Antilopele saola au fost descoperite în mai 1992 în cadrul unei expediții de cercetare organizată de Ministerul Pădurilor din Vietnam și World Wildlife Found (WWF) într-o regiune din nordul Vietnamului. Echipa de cercetători a observat în coliba unui vânător un craniu neobișnuit, cu coarne lungi și drepte. Saola a devenit astfel primul mamifer mare necunoscut științei ce a fost descoperit în mai bine de 50 de ani și una dintre cele mai spectaculoase descoperiri zoologice ale secolului XX.

Saola sunt ușor recognoscibile datorită celor două coarne lungi de până la 50 de centimetri, drepte, paralele, cu vârfuri ascuțite, întâlnite atât la masculi cât și la femelele speciei. Aceste animale fac parte din familia bovinelor și sunt asemănătoare antilopelor. Saola are niște dungi albe pe bot și pe față și niște glande maxilare mari pe bot, pe care le folosește pentru a-și marca teritoriul și pentru a atrage parteneri. Habitatul cunoscut al acestor animale este limitat doar la Munții Annamite din Vietnam și Laos.

Pe măsură ce pădurile sunt defrișate pentru a deschide noi arii pentru agricultură dar și pentru extinderea infrastructurii, populația de saola suportă presiunea apropierii de oameni și fragmentării habitatului.

Un alt pericol pentru aceste animale este vânătoarea sau braconajul. Saola sunt uneori prinse în capcanele întinse pentru alte animale, în special pentru porci sălbatici, sambar sau căprioare muntjac.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri