Una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cer şi-a pierdut considerabil din intensitate

Data publicării:
Calea Lactee vazuta de pe pamant
Astronomii chinezi au descoperit acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă în Calea Lactee. Foto: Getty Images

Betelgeuse, steaua uriaşă roşie din constelaţia Orion, una dintre cele mai strălucitoare de pe cer, şi-a pierdut considerabil din intensitatea luminoasă în ultimele luni. Și forma stelei uriaşe a suferit modificări.

Potrivit celor mai recente imagini de înaltă rezoluţie obţinute de astronomii de la European Southern Observatory, din Chile, Betelgeuse nu numai că şi-a pierdut considerabil din intensitatea luminoasă, dar şi-a modificat şi forma aparentă, din rotundă în ovală, se arată într-un comunicat al observatorului astronomic, citat de nytimes.com.

Betelgeuse era a doua stea ca strălucire din constelaţia Orion şi, totodată, a noua ca intensitate luminoasă de pe bolta cerească, potrivit Mediafax.

Totuşi, de la mijlocul lunii noiembrie 2019, intensitatea sa luminoasă a scăzut dramatic, motiv pentru care astronomii au iniţiat o amplă campanie de monitorizare.

Intensitatea luminoasă a scăzut pe jumătate din suprafaţa sa aparentă, a explicat coordonatorul echipei de cercetători, Miguel Montargès, astrofizician la Universitatea KU Leuven din Belgia. Acesta a adăugat că, potrivit imaginilor, intensitatea luminoasă continuă să scadă, dar mai lent.

Cum explică astronomii fenomenul

Fenomenul poate avea mai multe explicaţii, spun astronomii. Ar putea fi vorba despre o ejecţie de gaze care generează praf stelar ce ascunde parţial steaua sau chiar de transformarea acesteia în supernovă.

Fiind de cinci mii de ori mai strălucitoare decât Soarele, această stea are o vechime de doar câteva milioane de ani, comparativ cu cei 4,5 miliarde de ani ai Soarelui. În ciuda „tinereţii" sale, sfârşitul acestei stele este iminent: peste doar câteva mii de ani, Betelgeuse va exploda şi se va transforma astfel într-o supernovă, ce va putea fi văzută cu uşurinţă de pe Terra.

Momentul în care va avea loc explozia face de mulţi ani obiectul unor discuţii aprinse între specialişti. În termeni astronomici, Betelgeuse urmează să se transfome în supernova în viitorul apropiat.

Astronomul Eric Lagadec, de la Observatorul de pe Coasta de Azur, din Franţa, spune că, „în principiu, ceea ce se vede pe imagini nu pare a fi asociat unei eventuale explozii".

Modificarea formei stelei ar fi, potrivit specialistului, legată de „o răcire a astrului sau de praful care s-a format lângă acesta".

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri