"Urechile pădurii", testate în România. Cum acționează sistemul prin care copacii anunță dacă sunt amenințați cu tăierea

Data actualizării: Data publicării:
paduri

Două păduri din România sunt supravegheate cu ajutorul telefoniei mobile. Terminale GSM alimentate cu energie solare ajută la trasmiterea de informaţii despre braconieri sau cei care taie ilegal copaci. Sistemele sunt instalate de o organizaţie de protecţie a mediului şi se află, încă, în faza de testare.

Echipamentele sunt montate în locuri secrete, din pădurile supravegheate. Panourile solare şi cutia cu terminalul GSM, acumulatorul şi microfonul trebuie montate cât mai sus, în copaci, astfel încât să nu fie vizibile de la pământ şi să capteze suficient de bine energia solară şi semnalul GSM.

Instalaţia pentru monitorizarea pădurii este formată din nu mai puţin de zece panouri fotovoltaice, dispuse astfel încât să capteze cât mai multă energie solară şi o cutie de culoare albă, în care este încapsulată tehnologia GSM. În acest fel, instalaţia poate capta sunete de drujbă, de împuşcătură sau de tractor agricol forestier, le poate transmite într-un dispecerat, de unde să fie declanşată alerta.

Sistemul comunică direct cu un dispecerat virtual, care îl anunţă pe paznic tot ce trebuie să ştie, înainte de confruntarea cu infractorii din pădure.

Peter Levente, ranger pădure: Trimite, în mesaj, trei linkuri. Primul link o să arate de la ce dispozitiv am primit mesajul, al doilea datele GPS şi al treilea trimite un link cu sunet, ca să poţi să auzi dacă e fals sau nu e fals.

O singură instalaţie de acest tip monitorizează eficient o suprafaţă de 100 de hectare de pădure şi costă aproximativ 600 de euro. Tehnologia este dezvoltată de o companie americană şi folosită pentru protecţia a 24.000 de hectare de pădure. România este prima ţară cu climă temperat- continentală, în care e testat sistemul. Şapte astfel de instalaţii sunt montate în două păduri din ţară şi au rezistat fără sincope de funcţionare, la temperaturi sub minus 20 de grade Celsius.

Gabriel Păun, preşedinte Agent Green România: Am instalat primele echipamente în mai 2017, în două păduri. Una este o pădure virgină, care a intrat deja în Catalogul naţionaţ al pădurilor virgine şi una, nu departe de prima, o pădure unde pe vremuri s-a tăiat, dar acum nu se mai taie, am agreat cu proprietarii să nu mai taie nimic şi unde e o zonă de linişte, pentru animale sălbatice. Prevenţia, în România, nu funcţionează sub nicio formă, sunt zone în ţară în care au trecut o mie de camioane şi nu le-a văzut nimeni, nici măcar pădurarul care trebuia să păzească pădurea. Or acest sistem vine exact să prevină tăierile, să le depisteze, în momentul în care un utilaj a intrat în pădure şi nici n-apucă să taie măcar un arbore.

Activiştii de mediu au înaintat concluziile testelor către Ministerul Apelor şi Pădurilor şi speră ca "urechile pădurii" să devină funcţionale în cât mai multe zone din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri