Vaci hrănite cu sodă caustică pentru a produce mai mult lapte

Data publicării:
lapte grajd vaci ferma GettyImages-2663102

Inginerul zootehnist Ionuţ Andronicescu a lucrat o vreme în Danemarca şi s-a întors de acolo cu inedita metodă de hrănire a animalelor. Deşi oamenii din comună nici nu vor să audă de produsul toxic din mâncarea vacilor, inginerul spune că ştie exact cum să combine ingredientele pentru ca rezultatul să fie benefic. Grâul este amestecat cu sodă, dar şi cu ulei de palmier, lucernă şi porumb.

În urma reacției dintre apă și sodă caustică există o reacție exotermă, cu degajare de căldură, iar produsul rezultat are efect de bicarbonat. Practic soda caustică, așa cum o cunoaștem noi, ea este periculoasă doar în primă fază, după reacția propriu-zisă care are loc practic la nivelul grâului se păstrează doar o ușoară alcalinitate, o alcalinitate pozitivă îi zicem noi și nu face decât bine animalului,” explică Ionuț Andronicescu, inginer zootehnist.

De cincizeci de ani, fermierii din ţările scandinave îşi hrănesc vitele astfel. În România, metoda este privită cu scepticism.

„De ce să dăm sodă caustică?! Soda caustică e dăunătoare, cum să dăm de asta? Omorâm vitele cu mâna noastră? Nu se poate așa ceva, eu îs bătrână,” zice o localnică.

Specialiştii spun însă că hrana este mai bine asimilată de organismul animalelor când este preparată în acest fel.

După ce am aplicat această metodă în furajare, într-adevăr s-a văzut un plus în sensul că producția de lapte a crescut cu 2 litri și am redus problemele, pe aparatul digestiv s-au redus problemele destul de consistent,” spune Marius Popescu, doctor veterinar.

Hrănite cu grâu tratat cu sodă caustică, vacile din ferma de la Trifești dau între 60 și 90 de litri de lapte pe zi. Ca să promoveze metoda, inginerul zootehnist lucrează la o teză de doctorat pe această temă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri