Vase de sânge și organe umane, la imprimantă 3D. Oamenii de știință își pun speranțele în perfecționarea printării tridimensionale

Data publicării:
orggg

Oamenii de ştiinţă de la Institutul Fraunhofer folosesc cerneală organică pentru a printa vasele de sânge. Mai multe straturi din această substanţă sunt printate unele peste altele, rezultând tuburi tridimensionale, care copiază proprietăţile arterelor şi venelor umane.

Imprimanta are o precizie de fracţiune de milimetru, dar cele mai subţiri vene ale corpului au nevoie de o precizie şi mai mare. Tocmai de aceea, sunt folosite raze laser, pentru a stimula moleculele să fuzioneze unele cu celelalte.

Înainte ca vasele de sânge imprimate să fie gata de implantare, ele trebuie mai întâi să fie acoperite cu proteine, pentru a fi mai uşor acceptate de corpul pacientului.

„Trăim mai mult şi vrem să fim în formă. Pentru acest lucru, avem nevoie de tehnologia medicală. Donatorii de organe şi ţesuturi nu pot fi răspunsul, deoarece sunt puţini. Lucrăm la o tehnologie care să ne permită să construim structuri artificiale care, în viitor, ar putea fi folosite ca implanturi folosind celulele pacientului”, a spus Gunter Tovar, cercetător la Institutul Fraunhofer.

Şi cercetătorii din Olanda lucrează la un proiect demn de filmele ştiinţifico-fantastice. Ei încearcă să imprime membre umane, tot la un aparat 3D.

Savanţii testează fabricarea membrelor din celule stem, care se pot transforma în orice alt tip de celule. Tot ce au de făcut este să adapteze tehnica de printare tridimensională, de la varianta industrială la cea medicală.

Oamenii de ştiinţă speră în perfecţionarea printării tridimensionale în scopuri medicale, deoarece tehnica are potenţialul de a salva vieţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri