VIDEO & FOTOGALERIE. Satul care s-a trezit cu un uriaș aisberg eșuat la țărm

Data actualizării: Data publicării:
aisberg

Somptuosul balet al unui gigantic bloc de gheață plutind în derivă tocmai din Groenlanda pare să se fi terminat în buza unui mic sat din Canada, Ferryland. De mai bine de o săptămână, aisbergul, cu o înălțime de 46 de metri (cât un bloc de 15 etaje sau cât Statuia Libertății), s-a blocat la câțiva kilometri de coastele regiunii Terra Nova și Labrador.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În aprilie 1912, tot în această zonă, se scufunda Titanicul. 105 ani mai târziu, pe coasta de est din Terra Nova și Labrador, spectacolul aisbergurilor care plutesc în derivă, desprinse din ghețurile Groenlandei, continuă să fie impresionant și atrage o mulțime de curioși. Atracția sezonului pare să fie la Ferryland, un sat cu puțin peste 500 de locuitori, în fața căruia un enorm bloc de gheață pare să se fi blocat de o săptămână. Primarul satului spune că niciodată nu a văzut în regiune ceva „așa de mare”. Urmăriți mai jos o galerie foto (click pe prima imagine, pentru a le vedea și pe celelalte):

aisberg5
aisberg5

Aisbergul s-a blocat în apele mai puțin adânci din jurul țărmului și ar putea rămâne imobilizat timp de mai multe zile. Până atunci, localnicii și turiștii savurează peisajul și fac o mulțime de poze, din toate unghiurile.

Fenomenul „trecerii aisbergurilor” este frecvent în regiune și acest parcurs a primit numele de „Aleea Aisbergurilor”. Peste 450 de blocuri de gheață au fost observate în jurul provinciei canadiene. Încălzirea climatică, asociată cu vântul puternic de la sfârșitul lunii mai, împinge aceste enorme mase de gheață din Atlanticul de Nord către sud.

Totuși, este neobișnuit ca fenomenul să aibă loc așa devreme și cu o așa amploare. De obicei, sezonul începe primăvara și durează până la începutul verii. Cea mai bună perioadă de observat aisberguri este între sfârșitul lui mai – începutul lui iunie. De asemenea, numărul aisbergurilor care au trecut pe „alee” anul acesta este ieșit din comun. Media era de 80 de aisberguri, dar până acum au fost observate deja câteva sute.

Iar dacă fotografii sunt în culmea fericirii, pescarii nu sunt prea încântați. Blocurile de gheață le încurcă socotelile și sezonul acesta au pescuit mai puțin. Aisbergurile fac ca rutele maritime frecventate de cargouri și nave de pescuit să fie deviate. Sosirea precoce a blocurilor de gheață obligă navele să facă o lungă și costisitoare cale-ntoarsă, adesea trebuind să parcurgă până la 650 de km în plus.

Paza de coastă canadiană, dar și patrula internațională a ghețarilor – un corp al pazei de coastă americane - monitorizează aisbergurile din Atlanticul de Nord. Patrula internațională a fost creată după naufragiul Titanicului și poate efectua zboruri de recunoaștere pentru a întocmi hărți de navigație.

Până acum, grație acestei patrule, s-au evitat ciocnirile între aisberguri și nave, dar numărul blocurilor de gehață care plutesc în derivă îngrijorează. Comandantul pazei de coastă spune că nu a mai văzut un număr așa mare de aisberguri într-o perioadă așa de scurtă de timp. Se preconizează a fi un sezon extrem, cu peste 600 de aisberguri care ar putea apărea pe traiectoriile navelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri