VIDEO. O boală misterioasă atacă rechinii de recif. Cauza ar putea fi creșterea temperaturii apei

Data publicării:
rechin
O boală misterioasă atacă rechinii de recif. Foto: Jason Isley/Scubazoo

Biologii marini investighează o boală misterioasă de piele care afectează rechinii de recif din Malaezia. Primele informații sugerează că de vină ar putea fi creșterea temperaturii apei.

Acești rechini cu vârful aripii dorsale alb, care rareori depășesc un metru și jumătate, sunt o atracție populară pentru scafandri. Ziua se odihnesc în jurul recifelor, iar noaptea ies la vânătoarea de pești mici și alte animale, scrie Reuters.

În ultima vreme au început să fie observate exemplare cu pete și leziuni pe cap.

O echipă de experți, care încearcă să afle ce provoască această boală, a constatat că temperatura de suprafață a mării unde trăiesc acești rechini a crescut cu un grad în ultimii 35 de ani. 

„Putem spune aproape cu siguranță că încălzirea oceanului are un rol în boala care afectează rechinii din Sipadan”, a spus Davies Austin Spiji, unul dintre biologii marini ai grupului de conservare Reef Guardian.

Observațiile coincid și cu rapoartele privind albirea coralilor din zonă, potrivit concluziilor lui Mohamed Shariff Mohamed Din, profesor în studii acvatice la Universitatea Putra din Malaezia. „Nu putem ignora schimbările care au loc din cauza temperaturilor crescute”, a spus cercetătorul.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri