VIDEO. „Spaima păroasă”, buruiana care terorizează locuitorii unui orășel australian: „Se înmulțește fără oprire!”

Data actualizării: Data publicării:
136fb0dfe2e0c26d9e1ce383f3d8b970

Statul australian Victoria se confruntă cu o invazie de tumbleweed, o specie de plantă care crește în zonele aride și își împrăștie sămânța prin rostogolire, purtată de vânt, la fel ca celebrul ciulin-rusesc din filmele western.

561e6cdb1aacb20c4a85dc97404ef191
561e6cdb1aacb20c4a85dc97404ef191

Această plantă mai este numită și „spaima păroasă” sau „iarba-vrăjitoarei” (aceeași denumire este folosită în Europa ca pseudonim al levănțicăi). Denumirea latină: Panicum hillmanii.

Locuitorii orășelului australian Laceby, situat în nord-estul statului Victoria, par imortalizați într-un scenariu horror, fiind efectiv sufocați de această epidemie de tumbleweed, care se extinde continuu peste verande, pe sub pragurile ușilor, vărsându-se în fântâni și viroage, scrie presa din Australia. Iar mașinile nu mai pot fi depistate în marea foșnitoare.

Leanne Gloury, o localnică din Laceby, povestește că potopul de „ciumă ierboasă” a dus la închiderea drumului principal de acces în oraș și că în acest an situația este fără precedent, transmite ABC News.

„De pildă, în 2016 nu am avut atâta bătaie de cap. Este pentru prima oară când asist la așa ceva – a scăpat pur și simplu de sub control”, a spus Gloury.

Femeia spune că, oricât de exagerat ar părea, poți jura că buruiana pare „mânată de o voință proprie”, scrie News.com.au.

Invazia durează din ianuarie și nu pare a-și anunța finalul prea curând. Metode împotriva ei nu există. Poate doar focul, dar asta ar însemna provocarea unui incendiu de proporții și cu o viteză aiuritoare de răspândire.

Leanne Gloury: „Suflă și crește. Se înmulțește în trâmbe”.

Abia când se simt primele manifestări secetoase ale verii, iarba se retrage treptat, lăsând în urma sute de mii de semințe, susține Gloury.

Panicum hillmanii este larg răspândită în Australia de Sud, Victoria, Noua Galie de Sud și Queensland.

Istoric, această plantă provine din sudul Americii de Nord, potrivit lui Leslie Weston, expertă în botanică din cadrul Universității Charles Sturt.

Panicum hillmanii a fost dezvoltată „ca plantă destinată pașunatului, dar aici acționează ca o buruiană nocivă. Este toxică pentru animale, le irită urechile și ochii, iar în unele cazuri le provoacă moartea”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri