"Viespea ucigașă", care măsoară 5 cm și provoacă moartea a zeci de oameni în fiecare an, a fost găsită pentru prima dată în SUA

Data actualizării: Data publicării:
viespe in alertă - abhijeet bayani

Viespea asiatică gigantică, considerată de specialişti cea mai mare din lume şi supranumită "viespea ucigaşă", a fost reperată pentru prima dată pe teritoriul american, suscitând teamă în special în rândul apicultorilor, informează Agerpres, care citează AFP.

Două exemplare au fost descoperite în decembrie 2019 în statul Washington, în nord-vestul Statelor Unite, în apropierea graniţei cu Canada. După această descoperire de rău augur, oamenii de ştiinţă au luat măsuri pentru eliminarea insectei invazive înainte ca aceasta să se stabilească în această zonă.

Nu se cunoaşte în acest stadiu cum a reuşit să ajungă în Statele Unite această viespe gigantică (Vespa mandarinia), care poate atinge dimensiuni de aproape cinci centimetri.

"În general, sunt pasageri clandestini îmbarcaţi în mod neintenţionat undeva, cum ar fi un container maritim", a declarat pentru AFP Karla Salp, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Agricultură din statul Washington.

Distinctă de viespea gigantică, viespea asiatică cu picioare galbene (Vespa velutina nigrithorax), care a început să colonizeze o parte din Europa de Vest, a ajuns cel mai probabil în acest teritoriu în 2004 într-un încărcătură de obiecte din lut din China, livrată în sud-vestul Franţei, de unde insecta s-a răspândit.

Experţii estimează că în nord-vestul Statelor Unite ar exista mai multe exemplare de viespe gigantică în afara celor două reperate anul trecut şi au lansat o campanie prin care publicul este îndemnat să semnaleze prezenţa tuturor himenopterelor suspecte.

Prin aceste raportări şi instalarea capcanelor, "sperăm să ne facem o idee mai bună asupra zonelor în care sunt localizate şi să încercăm să le eradicăm", a spus Salp.

Entomologii se tem că, dacă nu este eliminată în aproximativ doi ani, "viespea ucigaşă" se poate răspândi în America de Nord unde se va stabili definitiv.

Această insecte atacă în principal stupii, unde decimează albinele cu care îşi hrănesc larvele, însă muşcătura lor este deosebit de dureroasă pentru oameni.

"În general, oamenii nu trebuie să-şi facă griji. Atâta timp cât nu mergeţi pe lângă un cuib sau nu vă apropiaţi de un stup pe care au pus stăpânire, există un risc foarte mic să fiţi muşcaţi", a explicat Karla Salp.

"În cazul în care înţeapă, veninul lor este mai toxic decât cel al albinelor sau al viespilor de la noi, şi este într-o cantitate mai mare", a avertizat ea.

În Japonia, unde insectele sunt vânate uneori pentru a fi mâncate, în jur de 30 până la 50 de persoane mor anual după ce au fost înţepate de aceste viespi uriaşe.

Aceste viespi gigantice reprezintă o ameninţare în special pentru coloniile de albine, aflate deja în declin accentuat în multe zone ale lumii.

După ce aceste viespi descoperă un stup, încep să masacreze albinele decapitându-le una câte una cu mandibulele lor puternice, a explicat Chris Looney, entomolog la Departamentul de Agricultură din statul Washington. Insectele prădătoare ocupă apoi stupul timp de o săptămână sau mai mult, timpul necesar pentru a se hrăni cu pupe (coconi) şi larvele rămase în urma albinelor.

Paul van Westendorp, apicultor cu sediul în provincia canadiană Columbia Britanică, de cealaltă parte a graniţei, a declarat că singurul cuib de viespi gigantice descoperit vreodată în America de Nord a fost pe insula Vancouver şi a fost distrus. Un exemplar a fost de asemenea descoperit în White Rock, în Columbia Britanică, în noiembrie anul trecut.

Editor web: V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri