Vremea extremă a dus la pierderi uriașe în 2020. Cele zece evenimente majore pentru care lumea a plătit un preț mult prea mare

Data actualizării: Data publicării:
imagine apocaliptica mana planeta in flacari
Schimbarile climatice duc la fenomene meteo extreme, iar semnele vitale ale Planetei au ajuns deja într-un punct fără întoarcere. Sursă foto: Getty Images

Lumea a continuat să plătească un preț foarte ridicat pentru fenomenele meteorologice extreme din 2020, potrivit unui raport al organizației Christian Aid, citat de BBC. În contextul schimbărilor climatice, raportul enumeră zece evenimente care au dus la pierderea a mii de vieți și la costuri uriașe. Astfel, cele mai scumpe dezastre meteorologice din 2020 din lume au înregistrat daune asigurate în valoare de 150 de miliarde de dolari, mai mare decât cea din 2019, ceea ce arată impactul pe termen lung al încălzirii globale.

Dezastrele au dus la pierderea a cel puțin 3.500 de vieți și la strămutarea a peste 13,5 milioane de oameni.

De la incendiile forestiere scăpate de sub control în Australia până la un număr record de uragane din Atlantic, costul real al calamităților climatice din acest an a fost de fapt mult mai mare, deoarece majoritatea pierderilor nu erau acoperite de asigurare.

Cele 10 dezastre meterologice ale lui 2020

În timp ce lumea se luptă să facă față pandemiei, milioane de oameni au fost nevoiți să facă față și impactului evenimentelor meteorologice extreme.

Șase dintre evenimente au avut loc în Asia, inundațiile din China și India provocând daune de peste 40 miliarde de dolari.

În SUA, uraganele și incendiile record au provocat pierderi de aproximativ 60 de miliarde de dolari.

Un sezon musonic neobișnuit a fost asociat cu unele dintre cele mai devastatoare furtuni din Asia, unde au fost unele dintre cele mai mari pierderi.  Inundațiile puternice din India au înregistrat peste 2.000 de decese, cu milioane de oameni strămutați din casele lor. Valoarea pierderilor asigurate este estimată la 10 miliarde de dolari.

China a suferit daune financiare și mai mari din cauza inundațiilor, ajungând la aproximativ 32 miliarde de dolari în perioada iunie-octombrie a acestui an. Pierderea de vieți din aceste evenimente a fost însă mult mai mică decât în ​​India.

În timp ce acestea au fost dezastre cu impact pe termen lung și efect lent, unele evenimente au provocat pagube enorme într-o perioadă scurtă de timp.

Ciclonul Amphan a lovit Golful Bengal în luna mai și a provocat pierderi estimate la 13 miliarde de dolari în doar câteva zile.

"Am văzut temperaturi record în Marea Arabiei și în Golful Bengal. Amphan a fost unul dintre cele mai puternice cicloane înregistrate vreodată în Golful Bengal în timpul sezonului premusonic", a declarat dr. Roxy Mathew Koll, cercetător pe probleme de climă la Institutul Indian de Meteorologie Tropicală din Pune.

În Africa, roiuri masive de lăcuste au distrus culturi și vegetație, pagubele fiind estimate la 8,5 miliarde de dolari. ONU a legat aceste roiuri de schimbările climatice, cu ploi neobișnuit de abundente în Orientul Mijlociu și sudul Africii care, în ultimii ani, au contribuit la dezvoltarea roiurilor de lăcuste.

De asemenea, Europa a fost puternic lovită de furtuna Ciara, care a străbătut Irlanda, Marea Britanie și alte câteva țări în februarie. A dus la  pierderea a 14 vieți și la daune de 2,7 miliarde de dolari.

Evenimentele meteorologice extreme, furtunile și incendiile nu au însă dar impact financiar. Spre exemplu, deși inundațiile din Sudanul de Sud nu au fost printre cele mai costisitoare în termeni financiari, au avut un impact uriaș, ucigând 138 de oameni și distrugând recoltele din acest an.

Sunt temeri că impactul schimbărilor climatice asupra fenomenelor extreme va continua să crească

Cercetătorii susțin că influența schimbărilor climatice asupra evenimentelor extreme este puternică și că impactul va fi tot mai puternic.

"La fel ca în 2019, 2020 a fost plin de fenomene extreme dezastruoase. Am văzut toate acestea la o creștere a temperaturii medii globale de 1 grad Celsius, ceea ce arată relația sensibilă dintre condițiile medii și extreme.

În cele din urmă, impactul schimbărilor climatice va fi resimțit prin fenomene extreme, nu prin schimbări medii. Din păcate, ne putem aștepta ca tot mai mulți ani să semene cu 2020 sau să fie și mai rău, pe măsură ce temperaturile globale cresc și mai mult", a declarat Sarah Perkins-Kirkpatrick, cercetător la Centrul de Cercetare a Schimbărilor Climatice de la Universitatea din New South Wales din Australia.

2021 aduce și o undă de optimism că liderii politici ar putea fi la un pas de a lua măsuri care ar putea ajuta lumea să evite cele mai grave efecte ale temperaturilor în creștere. "Este vital ca 2021 să deschidă o nouă eră pentru a încetini această schimbare climatică", a declarat Kat Kramer, autorul raportului Christian Aid.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri