Noua metodă science fiction de spionaj în China

Data publicării:
drone-dove-768x401

De la depărtare poate fi confundată ușor cu un porumbel. Are toate caracteristicile unui porumbel. Mai puțin circuitele și faptuă că este o... dronă. Una de supraveghere.

Așadar, o dronă de supraveghere de forma unui porumbel. Pe scurt, bine ați venit în China orwelliană a lui Xi Jinping.

Astfel de drone sunt folosite în diverse zone de China de către autorități pentru a spiona cetățenii.

Potrivit unor surse citate de South Morning China Post, circa 30 de agenții guvernamentale au folosit acest sistem de supraveghere în ultimii cinci ani.

Însă tehnologia este folosită mai ales în regiunea autonomă Xinjiang din vestul îndepărtat al Chinei.

Motivul? Populația uigură de aici, supusă constant persecuției de către autoritățile de la Beijing, care văd în această vastă comunitate turcofonă un focar de separatism.

Xinjiang – supranumită și Turkistanul de Est – se învecinează cu Mongolia, Rusia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Afganistan, Pakistan și India.

Numit – bineînțeles – Porumbelul, acest program de spionaj este condus de Song Bifeng, profesor al Universității Politehnice din Xian, capitala provinciei Shaanxi. Anterior, Bifen a fost cercetător senior în cadrul programului de avioane cu tehnologie stealth J-20.

„Această tehnologie de are potențial de utilizare la scară largă pe viitor în sectoarele civile și militare”, a declarat pentru SMCP o expertă în aeronautică, Yang Wenqing, membră a echipei conduse de Song Bifeng.

Drona se poate camufla ușor într-un stol de porumbei, deoarece poate reproduce în proporție de 90% din mișcările unui porumbel adevărat. De asemenea, zborul extrem de silențios o face dificil de detectat de la nivelul solului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri