O navetă suborbitală chineză a revenit pe Terra în aceeași zi după zborul inaugural

Data publicării:
lansarea unei navete spatiale in china
O navetă suborbitală chineză a revenit pe Terra în aceeași zi după zborul inaugural. Foto: spacechina.com

O navetă chineză capabilă să zboare până la marginea atmosferei a decolat şi a revenit cu bine pe Pământ în aceeaşi zi, după o misiune caracterizată de China drept un uriaş pas înainte spre dezvoltarea de tehnologii reutilizabile pentru transportul spaţial, transmite Reuters.

Naveta a decolat vineri de la un centru de lansare din nord-vestul Chinei şi şi-a încheiat zborul în conformitate cu obiectivele fixate, conform unui comunicat al China Aerospace Science and Technology Corp (CASC) - principalul contractor din domeniul spaţial din China. La revenire, naveta a aterizat la orizontală, la fel cum făceau şi navetele spaţiale americane ce au fost retrase din uz în 2011.

O navetă capabilă de zboruri suborbitale trebuie să poată să atingă altitudinea de 100 de kilometri, menţionează Reuters. CASC nu a precizat până la ce altitudine a urcat naveta şi nici nu a oferit detalii despre obiectivele acestei misiuni. Deocamdată nu a fost aprobată publicarea de imagini ale navetei sau de imagini din timpul misiunii.

"Dezvoltarea de tehnologie reutilizabilă pentru transport spaţial este un simbol important al tranziţiei Chinei de la 'o mare naţiune' cu capacităţi de călătorie în spaţiu, la una 'puternică'", conform CASC.

Sistemele de transport reutilizabile vor duce la o creştere a frecvenţei misiunilor spaţiale şi la scăderea costurilor acestor misiuni, notează Reuters, citat de Agerpres.

Reuters mai precizează că există speculaţii în social media chineze conform cărora Beijingul ar dezvolta o navetă spaţială similară modelului militar american X-37B, care este un avion spaţial autonom care poate rămâne pe orbită perioade lungi de timp.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri