(P) Secretele tehnologiei OLED cu care vin laptopurile ASUS

Data actualizării: Data publicării:
asus 1

OLED este, în acest moment, cea mai bună tehnologie cu ajutorul căreia se pot afișa imagini extrem de realiste, la o calitate excelentă. Iar laptopurile ASUS care vin cu ecrane OLED dispun de cel mai bun gamut de culoare din clasa lor, reproducând culorile cu o acuratețe superbă. Dacă ești curios cum este posibil acest lucru, îți vom răspunde în cele ce urmează și vom detalia cele mai importante beneficii ale ecranelor OLED.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Acronimul OLED vine de la Organic Light Emitting Diode, iar „organic" se referă la pelicula de carbon care se află în interiorul panoului, sub stratul de sticlă exterior. Panourile OLED emit propria lumină atunci când sunt străbătute de un curent electric, în vreme ce celulele ecranelor LCD-LED necesită o sursă externă de lumină, cum este iluminarea de fundal care conferă strălucire majorității ecranelor.

Iluminarea din fundal a unui ecran LCD tradițional se numește CCFL (care vine de la „cold-cathode fluorescent light”, adică neoanele pe care probabil că le-ai văzut pe atâtea tavane) și este uniformă pe toată suprafața din spatele ecranului. Asta înseamnă că, indiferent dacă imaginea afișată este neagră sau albă, va fi iluminată cu exact aceeași strălucire pe toată suprafața panoului. Ulterior, lucrurile s-au schimbat odată cu introducerea ca sursă de iluminare de fundal a unei rețele de LED-uri, ceea ce înseamnă că, dacă o anumită parte a ecranului trebuie să redea o imagine întunecată, atunci LED-urile din acea porțiune a ecranului pot fi oprite, pentru a face imaginea să apară mai neagră. Soluția este net superioară iluminării CCFL, dar nicidecum perfectă, din cauza efectului de „blooming”, în care lumina LED din zonele luminoase ale imaginii se răsfrânge și asupra zonelor care ar trebui să fie întunecate.

În ecranele laptopurilor ASUS OLED, pixelii înșiși sunt producătorii de lumină, iar atunci când trebuie să fie negri ei pot să oprească complet iluminarea, fără să se bazeze pe LED-urile din fundal și asta este valabil și pentru cazul în care imaginea trebuie să fie puternic iluminată.

Asta rezultă în nuanțe mai profunde de negru și alb, care înseamnă un contrast și o calitate a imaginii superioare, dar și un consum energetic redus și timpi de răspuns mai rapizi.

De asemenea, panourile OLED pot reduce lumina albastră dăunătoare cu până la 70 %, în comparație cu ecranele LCD, ceea ce le face să fie foarte delicate pentru ochi și să reducă riscul de deteriorare a retinie și afectarea ciclurilor de somn nocturn. Celulele conice sunt celulele din retina ochiului care permit vederea în culori și sunt cele mai afectate de lumina albastră.

În cadrul unor experimente efectuate de Universitatea Farmaceutică Gifu din Japonia, celulele conice ale șoarecilor au fost supuse unor surse de lumină roșie, verde și albastră. Capacitatea de supraviețuire a celulelor conice expuse la lumină albastră a scăzut dramatic la 20% după 24 de ore, în timp ce celulele conice expuse la alte culori și-au păstrat o capacitate de supraviețuire de aproximativ 100%. Atunci când se întunecă, creierul tău produce hormonul melatonină, care ajută la menținerea unei programări corecte a ciclurilor zilnice de somn. Potrivit unui studiu al Universității Stanford, producția de melatonină poate fi blocată de expunerea la lumina albastră pe timp de noapte și poate provoca perturbarea somnului.

Mai mult, deoarece ochii copiilor nu sunt complet dezvoltați, cu un cristalin și o cornee mai transparente, lumina albastră dăunătoare poate pătrunde mai ușor în ochi, putând provoca îmbătrânirea prematură a retinei. Cercetările au arătat că, în ochii unui copil de 5 ani, aproximativ 60% din emisiile de lumină albastră recepționate trec prin retină, în comparație cu doar aproximativ 20% în cazul unui adult de 60 de ani. Cu ecranele ASUS OLED, nivelurile semnificativ mai scăzute de lumină albastră înseamnă o mai bună îngrijire a ochilor pentru copii.

Laptopurile ASUS OLED oferă imagini excepțional de detaliate și realiste, acoperind în proporție de 100% spațiul de culoare DCI-P3 de calitate cinematografică și în proporție de 133% spațiul de culoare sRGB, în timp ce la un laptop LCD standard gama de culori este redusă dramatic la niveluri scăzute de luminozitate. La o luminozitate a nivelului de gri de 16 G, laptopurile LCD au o gamă de culori DCI-P3 de numai 11%, în timp ce laptopurile ASUS OLED mențin o gamă de culori DCI-P3 de 100%. Atunci când se calculează volumul de culoare 3D - care adaugă iluminarea la gama tradițională de culori 2D - ecranele ASUS OLED au un volum de culoare cu aproximativ 60% mai mare, oferind o performanță mai bună a culorilor la orice nivel de luminozitate.

Laptopurile ASUS OLED reproduc perfect negrul și îți vom explica imediat de ce. Pixelii de pe un afișaj OLED conțin fiecare trei subpixeli.

Un ecran Full HD (1.920 x 1.080) are 2.073.600 de pixeli, ceea ce înseamnă că are 6.220.800 de subpixeli. Fiecare subpixel se iluminează independent, spre deosebire de afișajele LCD cu pixeli care trebuie să fie iluminați din fundal, de obicei de doar 50 sau 60 de LED-uri. Acest lucru înseamnă că este mai ușor să obții negru adevărat pe un ecran OLED, prin simpla stingere a unui pixel. Acest lucru nu se poate face pe un ecran LED obișnuit, deoarece iluminarea din spate nu poate fi oprită cu o asemenea granularitate. Acest fapt conferă, de asemenea, afișajelor OLED un contrast excepțional de ridicat.

Acum, că știi ce îți poate oferi tehnologia OLED, îți vom recomanda superbul model ZenBook Flip 13 OLED UX363, care vine cu un design complet nou, ce combină o portabilitate excelentă cu o versatilitate fără precedent. Ecranul subțire NanoEdge FHD OLED și balamaua ErgoLift cu rotire la 360° îl fac pe ZenBook Flip 13 OLED UX363 un sistem super compact, cu o carcasă super-subțire de doar 13,9 mm, care încorporează o serie extinsă de interfețe pentru conectivitate foarte ușoară. Enjoy!

Poți consulta oferta actuală pentru laptopurile ASUS OLED pe eShop oficial ASUS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...