Sari la conținut

Poliția din China, dotată cu ochelari de recunoaștere facială. Cum funcționează această tehnologie controversată

Polițiști dotați cu ochelari de soare prevăzuți cu un program de recunoaștere facială? Se întâmplă în China.

Deocamdată, noua tehnologie este folosită de poliția feroviară, scrie International Business Times.

Deja, polițiștii de la Gara de Est din Zhengzhou, capitala provinciei Henan, au reușit cu acești ochelari să rețină șapte fugari suspectați în dosare penale majore. De asemenea, polițiștii susțin că au depistat 26 de persoane care ar fi încercat să călătorească cu trenul folosind datele de identificare false.

Gara din Zhengzhou este una dintre cele mai aglomerate zone feroviare din China și are propria forță de poliție.

Ochelarii inteligenți sunt conectați la o bază de date cu numele tuturor suspecților, ceea ce înseamnă că ofițerii de poliție pot compara și scana rapid chipurile din mulțime, detaliile faciale fiind filtrate în timp real în informațiile din baza de date. Dacă figura depistată și cea din baza de date se potrivesc, ofițerul primește imediat numele și adresa persoanei în cauză.

Cum se vede însă din perspectiva drepturilor omului această inserție tehnologică în echipamentul polițiștilor?  

William Nee, cercetător al Amnesty International, atrage atenția asupra unui posibil impact asupra drepturilor omului.

„Pe de o parte, după cum pretinde guvernul chinez, această tehnologie ar putea contribui într-adevăr la scăderea criminalității în gări și la îmbunătățirea siguranței publice. Pe de altă parte, același guvern ar putea folosi cu ușurință această tehnologie pentru a elimina mai eficient persoanele care încearcă să își protejeze drepturile, cum ar fi petiționarii și apărătorii drepturilor omului”, a declarat Nee pentru ABC News.

 

Pe aceeași temă