Sari la conținut

Prima reacție a lui Mark Zuckerberg în scandalul Cambridge Analytica

Mark Zuckerberg are prima reacție în scandalul Cambridge Analytica. Într-un mesaj postat miercuri seară, CEO-ul Facebook încearcă să îi liniștească pe utilizatorii rețelei sociale.

Mark Zuckerberg, buton like Facebook - Guliver GettyImages

Mark Zuckerberg / FOTO: Gulliver / Getty Images

Avem o responsabilitate – să vă protejăm datele și dacă nu putem, atunci nu merităm să vă servim. Am făcut eforturi pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat și cum să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla. Vestea bună este că, de fapt, cele mai importante măsuri pentru a împiedica acest lucru astăzi au fost luate în urmă cu mai mulți ani. Dar s-au comis și greșeli, mai este mult de lucru și trebuie să facem asta”, scrie Mark Zuckerberg.

Am lansat Facebook și, până la urmă, sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platforma noastră. Vă spun, cu toată seriozitatea, că vom face tot ce trebuie pentru a proteja comunitatea noastră. Faptul că această problemă concretă cu Cambridge Analytica nu ar trebui să se mai întâmple nu schimbă cu nimic ce s-a întâmplat în trecut. Vom învăța din această experiență cum să ne securizăm platforma și să ne facem comunitatea mai sigură. Știu că va fi nevoie de mai mult timp pentru a rezolva aceste probleme decât ne-am dori, dar vă promit că ne vom descurca și vom construi un serviciu mai bun pe termen lung ”, a adăugat el.

CEO-ul Facebook a vorbit despre trei măsuri majore: investigarea aplicațiilor cu acces la cantități mari de date personale, restricționarea accesului la date al dezvoltatorilor și informarea utilizatorilor în legătură cu aplicațiile cărora le-au permis accesul la date.

Luna viitoare, vă vom afișa tuturor, în partea de sus a News Feed-ului, un instrument care să indice aplicațiile folosite și vă vom prezenta o metodă facilă pentru a revoca accesul acestor aplicații la datele voastre. Opțiunea există deja în privacy settings, dar va fi poziționată în partea de superioară a News Feed-ului, pentru a ne asigura că este vizibilă pentru toată lumea”, a explicat Zuckerberg.

Mark Zuckerberg a fost chemat în faţa unei comisii din Parlamentul britanic pentru a aduce dovezi privind felul în care au fost folosite datele personale de către Cambridge Analytica, scrie BBC.

Damian Collins, cel care conduce ancheta Camerei Comunelor privind ştirile false,  l-a somat în scris pe Zuckerberg pentru a oferi explicaţii: „A venit timpul să ascultăm un director de la Facebook cu destulă autoritate pentru a descrie cu acurateţe acest proces eşuat într-un mod catastrofal”.

Comisia a întrebat în repetate rânduri Facebook despre felul în care companiile obţin şi păstrează datele utilizatorilor şi în special dacă aceste date sunt luate fără acordul utilizatorilor. Răspunsurile oficialilor dumneavoastră au subestimat constant riscul şi au indus comitetul în eroare”, se arată în scrisoare.

Fondatorul Facebook a prezentat, în mesajul de miercuri seară, și o cronologie a ceea ce s-a întâmplat. 

În 2007, a scris Zuckerberg, compania a lansat Platforma Facebook, cu viziunea ca mai multe aplicaţii să aibă rol de socializare: calendarul care să prezinte datele de  naştere ale prietenilor, hărţile unde locuiesc prietenii, iar aplicaţia de adrese să arate fotografiile acestora. Pentru a face asta, Facebook a perrmis utilizatorilor să se logheze şi să distribuie unde se află prietenii şi unele informaţii despre ei.

În 2013, un cercetător al Cambridge University pe nume Aleksandr Kogan a creat o aplicaţie pentru un sondaj de opinie, care a fost instalată de circa 300.000 de utilizatori. Aceştia au distribuit datele lor, precum şi datele unora dintre prietenii lor. Având în vedere cum funcţiona platforma Facebook la momentul respectiv, asta a însemnat că Kogan a putut accesa datele a zeci de milioane de prieteni ale utilizatorilor respectivi.

În 2014, pentru a preveni aplicaţiile abuzive, Facebook a anunţat că modifică întreaga platformă pentru a limita semnificativ datele care pot fi accesate de aplicaţii. Mai important, aplicaţii precum cea a lui Kogan nu au mai putut solicita date despre prietenii unei persoane decât dacă şi aceştia le autorizează. Facebook a mai cerut dezvoltatorilor să îi ceară acordul înainte de a solicita date sensibile de la utilizatori. Aceste măsuri previn ca orice fel de aplicaţie de timpul celei folosite de Kogan să poată accesa în prezent atât de multe date.

„În 2015, am aflat de la jurnalişti ai publicaţiei The Guardian că Kogan a pus la dispoziţie datele din aplicaţia sa firmei Cambridge Analytica, explică Zuckerberg în mesajul său, potrivit news.ro.

„Este împotriva politicilor noastre ca dezvoltatorii să distribuie date fără consimţământul oamenilor, aşa că am exclus imediat aplicaţia lui Kogan de pe platforma noastră şi am cerut oficial acestuia şi firmei Cambridge Analytica să certifice că au şters toate datele obţinute în mod incorect. Au oferit aceste certificări”, a arătat Zuckerberg.

„Săptămâna trecută, am aflat de la The Guardian, The New York Times şi Channel 4 că este posibil ca firma Cambridge Analytica să nu fi şters datele. Le-am interzis imediat să mai folosească oricare dintre serviciile noastre. Cambridge Analytica susţine că a şters deja datele şi a acceptat un audit din partea unei firme pe care am angajat-o să confirme acest lucru. Colaborăm cu autorităţile de reglementare care investighează ceea ce s-a întâmplat”, a mai scris şeful Facebook.