Reputat astronom: „Oamenii de știință sunt niște prezicători lamentabili”

Data publicării:
martin
Martin Rees

„Oamenii de știință sunt niște prezicători lamentabili”. Nu o spune un adept al cunoașterii mistice, ci chiar un om de știință – Lordul Martin Rees. Pornind de la această remarcă formulată în ultima sa carte, „On the Future”, Deutsche Welle i-a luat un interviu reputatului astronom.

martin
Martin Rees

„Putem prezice câteva chestii”, spune Martin Rees, cum ar fi „faptul că populația globală va crește în următorii de 50 de ani” și „că schimbările climatice vor fi din ce în ce mai grave”.

„Nu spun că oamenii de știință sunt mai slabi în predicții decât alții. Sunt cu siguranță mai buni decât economiștii. Dar toate aceste inovații din jurul nostru, care ne influențează viața, cum de nu au fost anticipate?”, se întreabă retoric astronomul britanic.

Unele tehnologii avansează cu o viteză atât de mare, „încât trebuie să ne întrebăm dacă le vom putea face față și ține sub control”. Martin Rees menționează ca exemple inteligența artificială și biotehnologia, în care vede două probe de foc în materie de predictibilitate și management al riscului.

Printre subiectele pe care omul de știință le abordează este și scenariul unei „ere postumane” în care toate speciile cunoscute s-ar putea transforma în „ființe digitale”.

„Orizonturile noastre cosmice sunt astăzi mult mai mari decât au fost în trecut, atât sub raportul spațiului, cât și al timpului. Acum știm că facem parte din acest vast și observabil univers, care va mai exista miliarde de ani de acum încolo, în timp ce predecesorii noștri medievali credeau că lumea va mai dura doar o mie de ani. Deci, avem orizonturi extrem de extinse. Dar pe de altă parte, suntem mai puțini încrezători decât strămoșii noștri medivali în legătură cu felul care ar putea arăta viitorul copiilor sau nepoților noștri”, mai explică în interviu Martin Rees.

Citiți aici interviul integral.  

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri