UE finanțează cu peste 3 milioane de euro 58 de proiecte care cercetează tehnologii inovatoare, în cadrul programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020. La proiectul X-PIC participă și România prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca. Printre ideile sprijinite în cadrul ultimei runde de finanțare se numără roboți comestibili și alimente robotizate care ar putea furniza nutriție vitală oamenilor și animalelor în situații de urgență, arată un comunicat de presă.
“În ultima rundă de investiții din cadrul proiectului-pilot «Pathfinder Open» al Consiliului European pentru Inovare (CEI), finanțat prin programul UE pentru cercetare și inovare Orizont 2020, au fost selectate 58 de tehnologii noi de mare impact. Proiectul X-PIC, din care face parte și România prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – INCDTIM Cluj-Napoca, X-PIC, va beneficia de 3.075.000 de euro.
Este cel mai mare buget (191 milioane de euro), cel mai mare număr de proiecte selectate (58) și cel mai mare număr de candidaturi (902) pentru acest tip de finanțare, ceea ce contribuie la transformarea ideilor de cercetare cu riscuri și cu impact ridicate în tehnologii noi. Printre ideile sprijinite în cadrul acestei runde se numără un concept cu totul nou privind transformarea căldurii reziduale de calitate inferioară în energie electrică și roboți comestibili și alimente robotizate care ar putea furniza nutriție vitală oamenilor și animalelor în situații de urgență.
Țările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franța și Elveția, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept «tehnologii ecologice» menite să sprijine obiectivele pactului verde european.
Pe lângă o parte din bugetul de 191 de milioane de euro, proiectele selectate vor primi și acces la servicii de asistență și îndrumare pentru accelerarea dezvoltării întreprinderilor. În urma succesului fazei-pilot a CEI (2018-2020), se preconizează că un Consiliu European pentru Inovare cu funcții depline va fi lansat la începutul anului viitor în cadrul programului Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE, cu finanțare sporită pentru tehnologiile inovatoare”, conform Comisiei Europene.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Editor : Alexandru Costea