Românul care dezvoltă pentru japonezi mașina care ne citește gândurile

Data actualizării: Data publicării:
nissan-mx-xoncept-1429

La CES 2018 va fi prezentat un sistem care îți conectează creierul la mașină. Acesta e viitorul pe care Nissan îl vede pentru mașini autonome, iar un român conduce echipa de cercetare, scrie Playtech.ro.

Un vicepreședinte Nissan a spus că oamenii, când se gândesc la mașini autonome, cred că șoferul n-are nicio treabă cu ce face automobilul. În fapt, ei vor să creeze un sistem care te conectează la mașină. Platforma Brain-to-Vehicle (B2V), pe care o vom vedea la CES 2018, face contrariul: citește gândurile șoferului (sau, mă rog, pasagerului) ca să facă din condus un act mai interesant și mai interactiv.

Nissan va demonstra la CES 2018 cum funcționează sistemul pe mașina concept IMx. Cel responsabil de proiect este românul Lucian Gheorghe, cercetător senior de inovare la Nissan. Sistemul B2V, în forma de acum, interpretează semnalele cerebrale și le transmite pentru a controla accelerația, direcția sau frânarea, asta înainte ca șoferul să acționeze asupra mașinii. Timpul de citire este de la 0,2 secunde până la 0,5 secunde.

Lucian Gheorghe are 40 de ani și un doctorat în tehnologia neurală, adică folosirea computerelor învățate să gândească așa cum gândește un om. Românul consideră că există viitor pentru condusul manual. 

Citiți aici mai departe.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri