Sonda ajunsă pe asteroidul Bennu a colectat atât de multe roci încât a început să le scape. NASA: „Am fost victima propriului succes”

Data actualizării: Data publicării:
Momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu
Momentul în care sonda Osiris-Rex ajunge pe suprafața asteroidului Bennu. Foto: NASA

Sonda Osiris-Rex, trimisă de NASA pentru a preleva fragmente de rocă de pe un asteroid aflat la mai multe sute de milioane de kilometri depărtare de planeta noastră, a adunat atât de multe mostre de rocă încât a început să le piardă pe drum, relatează BBC.

Oficialii NASA care se ocupă de sonda care a aterizat pe asteroidul Bennu la începutul acestei săptămâni spun că operațiunea de colectare a avut prea mult succes. Fotografiile trimise de la sondă spre astronomi arată că o mostră de rocă ține ușa containerului deschisă, fapt ce face ca pietrele să se piardă.

NASA încearcă să reașeze sonda într-o poziție sigură.

„O parte substanțială a materialului colectat ne-a scăpat. Am fost victima propriului succes”, a declarat șeful operațiunii, Dante Lauretta. Sonda ar fi colectat în jur de 400 de grame de fragmente de rocă.

Container cu roci va fi așezat acum în nava spațială, fapt ce înseamnă că nu va mai putea fi calculată cantitatea rămasă de rocă, însă astronomii sunt, chiar și așa, încântați de ce au reușit să obțină.

„Suntem încântați să vedem ce avem în acest eșantion abundent, cu speranța că vom putea inspira descoperiri științifice dincolo de acest moment istoric”, a spus Thomas Zurbuchen, unul dintre administratorii de la NASA.

Osiris-Rex a ajuns, marți, pe Bennu, un asteroid lat de 500 de metri, la 320 de milioane de kilometri depărtare de Pământ. Lansată în 2016, sonda are dimensiunile unei furgonete. Ea va reveni pe Pământ abia în 2023 cu materialele colectate. Cercetătorii speră că misiunea va dezvălui originile Sistemului Solar. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri