Tesla închide magazine și reduce considerabil preţul automobilului M3. Compania nu va avea profit în primul trimestru

Data publicării:
Tesla elon musk

Tesla nu va obţine profit în primul trimestru, în condiţiile în care va oferi pentru prima oară o versiune mai ieftină, de 35.000 de dolari, a automobilului Model 3, compania anunţând şi că vânzările la nivel global vor avea loc numai online, măsuri care au rolul să mărească cererea şi să reducă cheltuielile, transmite Reuters, citat de News.ro. 

Tesla Model 3
Foto: Agerpres

Directorul general Elon Musk a dat avertismentul referitor la profitabilitate în timpul unei conferinţe cu presa la care agenţia Reuters nu a fost invitată, iar anunţul contrastează cu estimarea făcută luna trecută, când compania anticipase un profit net ”foarte mic” pentru primul trimestru.

Acţiunile Tesla au scăzut cu 3,4% după închiderea tranzacţiilor de joi. Investitorii şi-au exprimat îngrijorarea că Tesla nu va putea menţine marja de profit prin tăierea costurilor, cum ar fi prin concedierile care au avut loc recent, dacă reduce preţurile celui mai nou vehicul.

Scăderea preţurilor ar putea provoca îngrijorări din partea unor analişti că cererea pentru versiunile mai scumpe ale Model 3 începe să scadă în Statele Unite, în special după scăderea la jumătate a facilităţilor fiscale federale, în acest an.

”Tesla vrea să susţină cererea. A avut loc o scădere a cererii în Statele Unite, pe fondul reducerii creditelor fiscale. În acest an va avea loc o nouă scădere a acestor credite fiscale, aşa că încearcă să fie proactivi”, a declarat un analist al firmei Elazar Advisors’, Chaim Siegel.

Musk a spus deseori că strategia sa este să construiască vehicule scumpe, Model S şi X, al căror succes să ducă la producerea unui vehicul de serie de 35.000 de dolari, urmat de un SUV, vehiculul Model Y, aflat în faza de dezvoltare.

Clienţii care au rezervat un Model 3 la un preţ scăzut au avut de aşteptat aproape 3 ani, de la prima promisiune a lui Musk.

Strategia vânzărilor exclusiv online, pe lângă alte schimbări, ar permite ca preţurile vehiculelor să scadă în media cu aproximativ 6%, a anunţat Tesla printr-o postare pe blogul companiei.

În următoarele luni, Tesla va închide multe dintre magazine şi va investi în sistemul de service.

Vânzările online reprezintă o schimbare majoră pentru compania care s-a mândrit cu magazinele sale de tip boutique. În iunie 2017, Musk a promis că numărul magazinelor va creşte, afirmând că ”abia au atins suprafaţa” a ceea ce este posibil.

În trimestrul patru, Tesla a deschis 27 de magazine, numărul total al acestora şi al centrelor de service ajungând la 378.

Joi a fost pentru a treia oară când Tesla a redus preţul Model 3, care a pornit recent de la 42.900 de dolari.

Nouă versiune a M3, de 35.000 de dolari, atinge o viteză maximă de 130 de mile pe oră (209 kilometri pe oră) şi poate demara de la zero la 60 de mile pe oră în 5,6 secunde, Pentru 2.000 de dolari în plus, Tesla oferă o versiune cu o autonomie de 240 de mile (386 kilometri) şi o viteză maximă de 140 de mile pe oră.

O versiune de 35.000 de dolari este o lovitură pentru vânzările Tesla, într-o perioadă de provocări majore, care includ livrările în Europa şi China şi construirea unei fabrici în Shaghai.

”Asta schimbă regulile jocului. Întrucât creditele fiscale vor continua să scadă în acest an, este ceea ce aveau nevoie”, a spus Daniel Ives, analist la Wedbush Securities, avertizând însă că ar putea există şi alte dificultăţi, dacă vânzările mai mari vor amplifica problemele legate de vânzări şi service.

Musk a refuzat să râspundă unei întrebări referitoare la marja de profit a vehiculului M3 de 35.000 de dolari, potrivit New York Times, În trimestrul patru, marja de profit pentru M3 a fost de peste 20%.

În cadrul măsurilor de scădere a costurilor, Tesla a redus cu 7% numărul angajaţilor, în acest an, după o măsură similară, cu 9%, aplicată în iunie 2018.

Anunţul referitor la reducerea preţului M3 avut la trei zile de la apariţia unor noi tensiuni între Musk şi Comisia americană pentru bursă şi valori mobiliare (SEC).

Instituţia l-a reclamat în această săptămână pe Musk, la un judecător, pentru că acesta ar fi încălcat un acord convenit în octombrie. SEC îl acuză pe Musk că a făcut afirmaţii pe Twitter despre nivelul producţiei fără să le fi discutat mai întâi în interiorul companiei.

Acordul dintre Musk, Tesla şi SEC s-a referit la o postare făcută de acesta pe Twitter, în care a afirmat că are finanţarea asigurată pentru retragerea companiei de la bursă, la preţul de 420 de dolari pe unitate.

Tesla trebuie să răscumpere vineri obligaţiuni convertibile în valoare de 920 de milioane de dolari. La sfârşitul lunii decembrie, Tesla avea rezerve în numerar şi echivalent de numerar de 3,7 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri