Tineri cu vârste între 16 și 20 de ani, pe lista informaticienilor care ar putea apăra România de atacurile hackerilor

Data actualizării: Data publicării:
informaticieni

10 tineri care visează informatica au fost puși pe lista viitorilor agenți ce ar putea apăra România de atacurile hackerilor. Fac parte din lotul național pentru campionatul european de securitate cibernetică și sunt cei mai buni din țară. Jumătate dintre ei au între 16 şi 20 de ani.

Selecția minților capabile să lupte cu pirații internetului a început din primăvară. Pasionați de informatică și întrecerea cu forțele răului, tinerii au primit teste care le-au măsurat inteligența, atenția și creativitatea.

Tudor Moga, membru în lotul naţional: Spre exemplu, a fost un challenge în care ni s-a zis că a venit SRI-ul peste un hacker şi acesta, în panică, a trimis nişte date şi ni se dă traficul de date făcut de acesta. Şi noi, din asta, descopeream că el, în panica momentului, şi-a făcut un backup şi a trimis toate datele la un server, pe Amazon. Trebuia să accesăm acel server, descărcam datele, vedem acolo că e o arhivă şi trebuia să decriptăm arhiva, cu o parolă şi să vedem care sunt datele pe care le-a exfiltrat.

Căpitanul echipei anti-hackeri este un informatician de 23 de ani din București și a stabilit deja strategia.

Robert Vulpe, căpitan al lotului naţional: Au fost, efectiv, atacuri reale, în modul în care se pot întâmpla breach-uri în viaţa reală, pe site-uri reale, am încercat să vedem dintr-o perspectivă de atacator chestia asta şi, pe de altă parte, să şi înţelegem cum am putea să ne apărăm de aşa ceva şi cum ar acţiona un atacator, într-o situaţie de genul.

Mințile sclipitoare  au fost alese de profesioniști, inclusiv de la SRI

Echipa națională de securitate cibernetică se antrenează intens: luna viitoare participă la campionatul european de profil organizat de țara noastră. Doi ani la rând, România a luat locul doi, dar acum vrea aurul.

Iulian Alecu, Director Adjunct CERT-RO: E important ca acest exerciţiu, pe care-l facem anual, de cooperare între zona privată, zona de stat, între zona de universităţi şi licee, pentru a pregăti echipa naţională a României, să capete un caracter continuu, pentru că, de fapt, în felul acesta vom dezvolta o modalitate strategică de abordare a resursei umane, identificare şi pregătire a resursei umane, pentru viitorul de cybersecurity.

Andrei Avădănei, Administrator Bitsentinel: Competiţia încearcă să încurajeze tineretul, să intre în acest doemniu. E un domeniu de nişă. În acest moment, noi credem că acest campionat a transformat ideea de cybersecurity într-o olimpiadă, pentru acest domeniu, în România şi credem noi că trebuie să coborâm nivelul de vârstă, ca să introducem acest domeniu cât mai rapid

Mințile sclipitoare care pot să apere țara de atacuri cibernetice au fost alese de profesioniști: Centrul Cyberint de la SRI, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică şi Asociaţia Naţională pentru Securitatea Sistemelor Informatice.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri