Un satelit al Chinei lansat în spațiu a fotografiat Soarele de 290 de ori, înregistrând o reuşită în cercetarea erupţiilor solare

Data actualizării: Data publicării:
eruptii solare
Image: 312650751, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Primul satelit de explorare solară al Chinei a surprins de pe orbită linia spectrală solară H-alfa, ceea ce poate furniza informaţii importante despre caracteristicile erupţiilor solare, a anunţat un reprezentant al Administraţiei Spaţiale Naţionale din China (CNSA).  Satelitul a fost lansat în spaţiu în octombrie anul trecut și după mai bine de trei luni de teste şi experimente pe orbită a fotografiat Soarele de peste 290 de ori.

A fost pentru prima dată când lumea a văzut linia spectrală solară H-alfa pe orbită, a declarat Zhao Jian, directorul Sistemului de Observare a Pământului şi Centrului de Date al CNSA, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Beijing, potrivit agenţiei Xinhua.

"Linia spectrală solară H-alfa a putut fi detectată anterior doar de pe Pământ, însă datele sunt discontinue şi instabile din cauza perturbaţiilor atmosferice", a spus Zhao, adăugând că aceşti factori instabili pot fi înlăturaţi prin detectarea cu ajutorul unui satelit de pe orbită.

Pe baza observaţiilor şi imaginilor de înaltă rezoluţie realizate cu ajutorul satelitului, oamenii de ştiinţă pot obţine cu mai multă precizie date referitoare la schimbările de temperatură şi velocitate din atmosfera Soarelui în timpul erupţiilor solare şi pot furniza date esenţiale pentru studierea procesului dinamic şi a mecanismului fizic al acestor evenimente, a explicat Zhao, potrivit Agerpres.

Satelitul, denumit Xihe după zeiţa Soarelui care a creat calendarul în mitologia antică chineză, a fost lansat în spaţiu în octombrie anul trecut. După mai bine de trei luni de teste şi experimente pe orbită, satelitul a fotografiat Soarele de peste 290 de ori, a spus Zhao.

O serie de realizări tehnologice şi ştiinţifice efectuate cu ajutorul satelitului vor fi prezentate oficial la sfârşitul acestui an, a adăugat el.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri