Sari la conținut

VIDEO. Avioane cu aripi care se pliază în zbor

NASA testează aripi de avioane care să se îndoaie în zbor. Inginerii vor folosi pentru construcţie aliaje cu memoria formei.

Agenţia spaţială americană crede că aripile pliabile reprezintă viitorul aeronavelor. Doar că sistemele hidraulice care ar putea să facă asta în aer ar îngreuna zborul sau performanţele aparatelor. De aceea, acum NASA studiază modalitatea prin care ar putea folosi un dispozitiv de acţionare, numit actuator, care este cu 80 la sută mai uşor.

aripi avion pliabile

Foto: NASA

Un avantaj şi mai mare îl reprezintă faptul că servomotorul acesta este construit din aliaje cu memoria formei, care ar putea permite aripilor să funcţioneze mai bine la viteze subsonice, transsonice sau supersonice.

Recent, NASA şi Boeing au făcut mai multe teste cu un prototip ale cărui aripi se pot îndoi la 70 de grade la vârfuri, în sus şi în jos, în timpul zborului. Inginerii americani vor continua testele şi speră ca în viitorul apropiat să poată scoate pe piaţă avioane mai uşoare şi mai simple care să consume puţin, să nu ocupe mult spaţiu şi să zboare foarte repede.

Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți pe Digi24, în fiecare sâmbătă, de la 16:30, „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Arhiva emisiunii, aici.
Puteți accesa, de asemenea, secțiunea specială Sci-Tech a site-ului digi24.ro.