VIDEO. O operaţie pe creier a fost transmisă în direct pe Facebook. Pacienta a fost conștientă tot timpul

Data publicării:
operatie-pe-creier-direct-facebook-

O intervenţie chirurgicală pe creier, realizată de o echipă de neurochirugi la un spital din statul american Texas, a fost transmisă parţial în direct pe Facebook, în înregistrare tânăra pacientă putând fi văzută vorbind cu medicii în timpul procedurii, relatează Agerpres.

Intervenţia chirurgicală a durat circa patru ore şi jumătate şi a fost efectuată la Centrul Medical Metodist din oraşul Dallas, a declarat unul dintre responsabilii implicaţi.

Operaţia a fost transmisă în direct pe contul de Facebook al unităţii medicale timp de circa 40 de minute şi a fost vizualizată de peste 100.000 de persoane.

Jenna Schardt, în vârstă de 25 de ani, a manifestat convulsii epileptice şi şi-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei inflamaţii a vaselor de sânge din lobul temporal stâng, a explicat Nimesh Patel, directorului departamentului de neurologie din cadrul spitalului.

Pentru că medicamentele s-au dovedit ineficiente, medicii au decis să o opereze pentru a elimina ţesuturile infectate.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

De obicei, astfel de intervenţii sunt realizate sub anestezie însă, pentru că leziunea era localizată într-o zonă foarte sensibilă, chirurgii au ales, cu acordul pacientei, ca aceasta să rămână conştientă astfel încât să îi ajute pe medici să elaboreze „o hartă” a creierului ei, a indicat specialistul.

„Acest tip de operaţie, chiar dacă face parte din repertoriu, nu este una de rutină”, a precizat el.

În timpul intervenţiei, tânăra a pronunţat mai multe cuvinte - pasăre, câine, fluture - şi cifre, în timp ce chirurgii stimulau diferite zone ale creierului său.

„Am vorbit chiar şi despre câinele ei”, pentru a-i verifica abilităţile de memorare, a povestit medicul.

Tânăra studentă la fizioterapie, originară din Illinois, şi-a exprimat acordul pentru ca intervenţia să fie transmisă în direct pentru o „campanie de educaţie” asupra operaţiilor în timpul cărora pacienţii sunt conştienţi. Ea a spus: „Pot ajuta oamenii într-un mod diferit”, a adăugat Nimesh Patel.

Pacienta urmează să fie externată joi.

Operaţia pe creier în timpul căreia pacientul este treaz se practică încă din anii 2000 pentru a se putea testa în timpul intervenţii funcţii esenţiale, cum ar fi vorbirea şi abilităţile motorii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri