VIDEO. Primul zbor pentru cel mai mare avion din lume

Data publicării:
stratolaunch

Cel mai mare avion din lume a efectuat, sâmbătă, primul său zbor. Este vorba despre avionul Stratolaunch, care a făcut un zbor de test deasupra deșertului Mojave din statul american California.

Aparatul a fost construit de compania miliardarului american Paul Allen, cofondatorul Microsoft, care a murit anul trecut.

Avionul are o lungime de 73 de metri, o anvergură a aripilor de 117 de metri, o greutate de 227 de tone şi funcţionează cu şase motoare Boeing 747. Ca să vă faceți o idee, un Airbus A380 nu măsoară mai mult de 80 de metri în lățime.

În partea de sus a cozii verticale, aeronava ajunge la 15 metri deasupra solului, în timp ce rezervoarele impresionante au o capacitate de 113 tone de combustibil.

Dispunând de 28 de roți și cu o greutate proprie de 226,7 tone, aeronava poate transporta o sarcină utilă de nu mai puțin de 250 de tone.  Gigantul are o autonomie de zbor de 3704 kilometri.

Pentru verificarea funcționalității motoarelor și a sistemelor de bord, aeronava a efectuat până acum deplasări repetate pe pistă, cu viteze de 74 de kilometri la oră.

Aeronava nu va putea ateriza pe multe aeroporturi din lume. Pistele standard măsoară doar 2,6 kilometri, în timp ce acest gigant al viitorului are nevoie de cel puțin 3,6 kilometri.

Aeronava a fost concepută pentru a plasa sateliți pe orbită.  Până la sfârșitul anului 2022, trei vehicule spațiale ar urma să fie lansate în spațiul cosmic de către Stratolaunch, cel mai mare avion din lume.  Sateliții plasați pe orbită cu Stratolaunch vor furniza servicii de internet pe tot globul și vor înlesni comunicațiile.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri