Sari la conținut

VIDEO. „Urăște!”. Spotul publicitar dur care spune totul despre omenire în 2018

Brandul danez de încălțăminte BIANCO și-a făcut o obișnuință din a se promova prin spoturi publicitare care suscită controverse pe teme sociale dintre cele mai sensibile. Cea mai recentă reclamă nu face rabat de la această politică de advertising.

Regizat de Alexander Topsøe, clipul publicitar pornește de la o situație ce are în centrul ei o inteligență artificială similară robotului Alisa. O simulare de interviu.

„În fiecare secundă, analizez mii de acțiuni umane și comportamente în mediul online”, se prezintă programul de inteligență artificală la începutul clipului. Apoi, spune zâmbind: „Știu totul despre orice. Pune-mă la încercare”.

„Spune-mi, care este cel mai mare trend al anului 2018?”, întreabă vocea naratorului-intervievator, iar programul de inteligență artificială îi răspunde prompt: „Cel mai mare trend acum este URA”.

Urmează o întreagă avalanșă de remarci care pornesc de la cuvântul ură, alcătuind un compeniu ironic-amar ce redă înclinațiile socio-politice la nivel mondial - de la zone sufocate de masacre civile în numele luptei împotriva terorismului, și până la triumful democrațiilor iliberale în tot mai multe state UE.

„Ura are o compatibilitate de 100% cu... orice. Urăște atunci când postezi un comentariu. Urăște iubirea. Urăște femeile. Urăște bărbații. Urăște copiii. Urăște-ți vecinul, el deja te urăște. Urăște broccoli. Urăște-i pe cei săraci. Urăște-i pe bogați. Urăște culoarea maro. Urăște culoarea neagră. Urăște culoarea albă. Urăște galbenul. Urăște roșul. Urăște alte religii. Urăște infidelii. Urăște animalele. Urăște vremea. Urăște țările și continentele. Urăște pădurile. Urăște oceanele. Urăște toată nenorocita asta de planetă...”, enumeră robotul într-un răspuns-fluviu.

Răspunsul amintește, pe alocuri și prin contrapunct, de monologul celebru al culturii grunge din filmul Trainspotting (reg. Danny Boile, 1996), care era o critică acidă adusă societății de consum.

 

Pe aceeași temă