380 de meciuri din Liga Campionilor şi din preliminariile Cupei Mondiale, trucate

Data publicării:
04022013 20gica 20popescu-47571

„Este clar că este vorba de cea mai mare anchetă din toate timpurile privind presupuse meciuri trucate”, a declarat directorul Europol Rob Wainwright, într-o conferinţă de presă la Haga.

Wainwright a precizat că 425 de arbitri, conducători de cluburi şi jucători sunt bănuiţi că au participat la meciuri trucate.

Cele 380 de meciuri trucate ar fi avut loc12 țări europene,dar și în America de Sud, Africa și Asia.România nu apare în această listă.

Oficialii Europol se tem, însă, că acesta nu este decât vârful aisbergului, în condițiile în care ar putea apărea noi informații privind implicarea mai multor oameni de fotbal în aceste activități.

Gheorghe Popescu: O pată neagră asupra Ligii Campionilor

„Nu știu dacă aceste zvonuri sunt dovedite. Dacă vor fi dovedite, va fi o pată neagră asupra acestei competiții, care este cea mai importantă la nivel de cluburi”, a declarat Gheorghe Popescu, fost membru în Comisia de Disciplină UEFA, făcând referire la Liga Campionilor.

Potrivit acestuia, la un meci trucat miza o reprezintă banii, iar câștigătorii sunt cei care pariază.

Gheorghe Popescu a afirmat că un arbitru care a trucat un meci poate fi chiar exclus din activitate, pe lângă problemele penale pe care le-ar avea.

Istoria meciurilor de fotbal trucate nu este una recentă

Cea mai veche referinţă vine din Anglia, din 1963. Portarul lui Bristol Rovers, Desmond Million, a primit 300 de lire sterline pentru ca echipa sa să piardă un meci.

Italia a fost zguduită de mai multe scandaluri de corupţie în fotbal. În 1980 s-a ajuns la retrogradarea celebrelor AC Milan şi Lazio în urma afacerii „Totonero”.

În 2006 a izbucnit scandalul Calciopoli, care a dus la retrogradarea unei alte echipe mari - Juventus.

În vara anului trecut, italienii au mai avut parte de alte arestări şi suspendări, în scandalul Scomessopoli.

În 2005, un arbitru cvasinecunoscut, Robert Hoyzer, a recunoscut că a primit bani de la mafia croată pentru a truca meciuri din ligile germane.

În acelaşi an a izbucnit un alt scandal, în Belgia. Şase echipe ar fi fost implicate, însă una singură a fost pedepsită. Liers, la care evolua românul Dumitru Mitu, a fost retrogradată în liga a treia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri