55 de ani de la tragedia aviatică de la Munchen. Opt fotbaliști ai lui Man. United au murit

Data publicării:
2729848 20afp 20mediafax 20foto 20lennart 20preiss-48049

„A fost foarte dureros şi am fost foarte afectat când am aflat. Pentru mulţi oameni, această tragedie este demult uitată, dar nu şi pentru unul ca mine, care îşi aminteşte acele zile. A fost un grup fantastic de tineri, destinul lor era să fie mari. În fiecare an trebuie să ne amintim de ei, nu trebuie să uităm niciodată”, a declarat Ferguson, care avea atunci 16 ani.

Captură de pe site-ul lui Manchester United

Site-ul oficial al grupării Manchester United notează, astăzi, că ziua de 6 februarie 1958, a fost „cea mai neagră zi” din istoria clubului şi prezintă numele celor dispăruţi cu mesajul: „Nu vă vom uita niciodată”.

În urmă cu 55 de ani, într-o zi de joi, echipa supranumită „Busby Babes” a fost decimată într-un grav accident aviatic. Avionul companiei „British European Airways”, care transporta de la Belgrad campioana Angliei, s-a prăbuşit pe aeroportul din Munchen, unde făcuse o escală. Formaţia din Manchester se întorcea de la Belgrad, unde terminase la egalitate, scor 3-3, cu echipa Steaua Roşie, obţinând calificarea în următorul tur al Cupei Campionilor Europeni, ediţia 1957/1958.

După două încercări nereuşite de decolare, căpitanul aeronavei, Tim Thain, a reuşit, la ora 15.00, să ridice avionul de pe pistă, dar, după patru minute, acesta era în flăcări, după ce a lovit acoperişului unei clădiri. În urma anchetei, s-a stabilit că accidentul a fost cauzat de stratul de zăpadă şi de gheaţă de pe aripile avionului.

Dintre cei 44 de pasageri ai avionului, 21 şi-au găsit moartea pe loc, printre aceştia aflându-se şi jucătorii Byrne, Taylor, Collman, Jones, Wheelan, Bent şi Pegg. Dintre fotbaliştii decedaţi, Tommy Taylor era atacantul central al reprezentativei Angliei şi golgheterul preliminariilor Campionatului Mondial din anul 1958, iar Roger Byrne era căpitanul formaţiei din Manchester. Antrenorul Matt Busby a fost dus la un spital din Munchen în stare gravă, iar fotbalistul Duncan Edward s-a ales cu un rinichi zdrobit şi cu un picior fracturat.

În acest accident şi-au mai pierdut viaţa preparatorul fizic al echipei, doi membri din conducerea clubului şi opt ziarişti.

Majoritatea celor salvaţi, printre care şi jucătorul Bobby Charlton, au continuat călătoria în Anglia, tot pe calea aerului, în timp ce Matt Busby şi Duncan Edward au rămas internaţi într-o clinică din Munchen.

Jucătorii Gregg şi Blanchflower, deşi au supravieţuit tragediei, nu şi-au mai putut continua cariera de fotbalişti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri