A murit Iolanda Balaş-Soter

Data publicării:
iolanda balas - agerpres 7699987

Foto: Agerpres

Iolanda Balaş s-a născut la 12 decembrie 1936, la Timişoara. Ea a câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Roma din 1960 şi la ediţia următoare de la Tokyo, în proba de săritură în înălţime.

În carieră, ea a stabilit 14 recorduri mondiale, de la 1,75 la 1,91, între 1956 şi 1961.

La vremea aceea a fost cea mai apreciată săritoare în înălţime din lume, statut pe care l-a onorat din plin. Unul din momentele antologice ale carierei sportive a Iolandei Balas a avut loc în finala concursului olimpic de sărituri în înălţime, de la Roma din 1960, când, rămasă singură în concurs, a continuat să sară la cererea publicului până la înălţimea de 1.85 m. Iolanda Balaş are meritul de a fi cucerit prima medalie olimpică de aur pentru atletismul românesc.

În palmaresul ei mai figurează două medalii de aur, la Campionatele Europene de atletism de la Stockholm în 1958 şi Belgrad în 1962, precum şi o medalie de argint la CE de la Berna în 1954.

Iolanda Balaş s-a retras din activitatea competiţională în anul 1967, ca urmare a unei accidentări la tendonul lui Ahile al piciorului de bătaie.

În acelaşi an, a obţinut licenţa la Institutului de Educaţie Fizică şi Sport, cu specializarea atletism. După retragerea din activitatea competiţională Iolanda Balaş a fost antrenoare, profesoară, metodistă la Cabinetul metodic şi cercetări ştiinţifice, la Clubul Sportiv al Armatei Steaua.

Iolanda Balaş a fost preşedinte al Federaţiei Române de Atletism din 1988 până în 2005.

În anul 1991, a fost cooptată în Comisia tehnică a Asociaţiei Europene de Atletism, iar din 1992 a făcut parte din Comisia Tehnică a Federaţiei Internaţionale de Atletism.

În noiembrie 2012, Iolanda Balaş a fost inclusă Hall of Fame-ul atletismului mondial.

Premierul Dacian Cioloș a transmis, pe Facebook, condoleanțe celor care au iubit-o și admirat-o pe sportivă. 

Prima campioană olimpică a României, o sportivă care a depășit de 14 ori recordul mondial la atletism, Iolanda Balaș,...

Posted by Dacian Cioloş on 11 Martie 2016

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri