Algerianul care s-a retras de la Jocurile Olimpice pentru a nu întâlni un sportiv israelian a primit o suspendare istorică

Data publicării:
Fethi Nourine
Fethi Nourine. Foto: Captură TV

Sportivul algerian Fethi Nourine şi antrenorul său au fost suspendaţi câte 10 ani de către Federaţia Inetrnaţională de Judo (IJF) pentru faptul că s-a retras de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în urma tragerii la sorţi, conform căreia ar fi trebuit să înfrunte un judoka israelian, relatează Reuters.

Nourine (30 ani) urma să îl înfrunte în primul meci pe sudanezul Mohamed Abdalrasool la cat. 73 kg, iar o victorie i l-ar fi adus ca adversar pe israelianul Tohar Butbul în turul următor. Fethi Nourine a afirmat că susţinerea sa politică pentru cauza palestiniană a făcut imposibil că concureze contra lui Butbul.

Comitetul Olimpic Algerian le-a retras acreditările lui Nourine şi antrenorului său Amar Benikhlef şi i-a trimis acasă de la Tokyo, scrie Agerpres.

IJF, care i-a suspendat temporar pe Nourine şi Benikhlef, a precizat că cei doi au folosit Jocurile Olimpice ''ca platformă pentru protest şi pentru propagandă politică şi religioasă'', încălcând codul său de etică şi Charta Olimpică.

Cei doi sunt suspendaţi până la data de 23 iulie 2031 de la toate evenimentele organizate de IJF, însă pot face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, se arată într-un comunicat al forului mondial, condus de austriacul de origine română Marius Vizer.

Acesta nu a fost prima oară când Nourine s-a retras dintr-o competiţie pentru a evita un duel cu un adversar israelian. În 2019, la Campionatele Mondiale de la Tokyo, algerianul s-a retras din acelaşi motiv.

Tensiunile israeliano-palestiniene au escaladat din nou anul acesta, ducând la confruntări între cele două părţi.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri