Patru românce, în finale la CE de gimnastică. Ponor, exclusă din finala de la sol

Data actualizării: Data publicării:
ponor iordache

Gimnasta Cătălina Ponor s-a calificat inițial, joi, în finale la bârnă şi sol, iar Larisa Iordache în finala de la bârnă, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca. La puţin timp după încheierea calificărilor, Ponor a fost anunțată că nu va mai putea evolua în finala de sol. Asta pentru că  Uniunea Europeană de Gimnastică (UEG) a intervenit după acordarea notei și a declasat exercițiul gimnastei cu o jumătate de punct din cauza absenţei unui element obligatoriu cerut. Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan s-au calificat în finală la individual-compus, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca.

ponor iordache

ACTUALIZARE 21:45 - Uniunea Europeană de Gimnastică (UEG) a anunţat, la puţin timp după încheierea calificărilor de joi, că gimnasta Cătălina Ponor nu va mai evolua în finala de la sol, după ce nota la dificultatea exerciţiului i-a fost declasată cu o jumătate de punct, astfel că noua notare este 13.066, în loc de 13.566, şi ocupă locul 10, ratând astfel finala.

„Scorul D (al dificultăţii) la sol al Cătălinei Ponor a fost declasat cu o jumătate de punct din cauza absenţei unui element obligatoriu cerut. Nota revizuită este 13.066, cu care ocupă locul 10. În finală va merge Pauline Schaefer”, a anunţat UEG, după încheierea calificărilor de joi seară.

Cătălina Ponor a obţinut nota 13.566, locul 4 în calificările de la sol, dar la finalul unei diagonal a exerciţiului a pierdut un element obligatoriu.

Înainte de a afla vestea, Ponor declara presei: „Pentru mine a fost important să mă calific, pentru mine, cât s-a putut, a fost un concurs de verificare, iar în finale sper să reuşim să dăm tot ce putem. Se poate mai bine, având în vedere că la sol nu mi-am făcut o cerinţă, am avut zecimi în minus, iar la bârnă am pierdut foarte mult, pentru că nu am făcut legări. Pentru mine nu a contat ce notă sau pe ce loc a fost, important a fost să mă calific, iar la finală o să fac cum ştiu că pot să fac”.

Ca urmare a deciziei arbitrelor de la sol, Cătălina Ponor va evolua, duminică, doar în finală la bârnă, unde a avut tot a patra notă (14.066).


 

Notele obţinute de gimnastele tricolorele în calificările de joi sunt:

Sol – Ioana Crişan 12.566, Olivia Cîmpian 12.966, Cătălina Ponor 13.566; sărituri – Ioana Crişan 13.600, Olivia Cîmpian 14.233; paralele – Ioana Crişan 13.033, Olivia Cîmpian 11.466, Larisa Iordache 13.833; bârnă – Ioana Crişan 11.000, Olivia Cîmpian 11.816, Larisa Iordache 14.566, Cătălina Ponor 14.066.

În urma rezultatelor, în finalele pe aparate de sâmbătă şi duminică s-au calificat Cătălina Ponor, la bârnă şi sol (după ce s-a clasat pe locul patru în ambele probe în calificări), iar Larisa Iordache în finală la bârnă (locul 1 în calificări).

Larisa Iordache nu a mai concurat la Campionatele Europene din 2014, când a cucerit patru medalii (două de aur, una de argint şi una de bronz), având în total 11 medalii continentale, din care cinci de aur.

Cătălina Ponor (12 medalii europene, din care 7 de aur) a obţinut ultimele distincţii continentale în 2016 - bronz la bârnă şi la sol.

Cel mai bun punctaj obţinut în calificări este al gimnastei britanice Elissa Downie (56.198 puncte).

„Sunt mulţumit de evoluţia lor, cred în ele şi cred că la Mondialele din toamnă se vor prezenta mult mai bine. Încă avem foarte mult de muncit”, a declarat antrenorul coordonator al lotului de la Deva după evoluţiile gimnastelor Ioana Crişan şi Olivia Cîmpian.

În privinţa Larisei Iordache şi a Cătălinei Ponor, Forminte a comentat: „Nu mai poţi să spui că ai aşteptări de la ele, ci certitudini, mă aştept să-şi facă integralele, să prindă finalele, care sunt un alt concurs, cu altă încărcătură, şi unde pot obţine medalii”.

Larisa Iordache a declarat, joi seară, după ce s-a calificat în finală la bârnă cu prima notă, că speră să încheie tot pe locul 1 şi în finala de duminică, în timp ce Cătălina Ponor a spus că cel mai important a fost să obţină calificarea în finale, nu clasamentul.

„A fost o zi plăcută, sper ca finala de duminică să fie mai plăcută de atât. A fost bine, dar pot şi mai bine, sper ca duminică să mă concentrez cât pot şi sper din tot sufletul să-mi iasă o bârnă foarte, foarte bună. Doamne ajută să termin tot pe locul 1 ca astăzi. Am dormit un pic ciudat, nu am avut somn azi-noapte, am fost un pic ciudată cu vremea de afară, am crezut că e chiar o glumă, m-am gândit la cadoul de Crăciun, însă trebuie să mai aştept puţin, sper până duminică. Am avut o zi stresantă într-un fel, pentru că abia aşteptam să vin la sală, să urc pe aparate să-mi consum energia. Sunt tristă că nu am prins finala la paralele, sunt rezervă, dar mi-aş fi dorit finala, am muncit foarte mult”, a declarat Larisa Iordache după calificarea în finala la bârnă de pe primul loc (nota 14.566).

La rândul său, Cătălina Ponor s-a calificat în finale la bârnă (14.066) şi sol (13.566), fiind a patra în calificări la ambele aparate.

„Pentru mine a fost important să mă calific, pentru mine, cât s-a putut, a fost un concurs de verificare, iar în finale sper să reuşim să dăm tot ce putem. Se poate mai bine, având în vedere că la sol nu mi-am făcut o cerinţă, am avut zecimi în minus, iar la bârnă am pierdut foarte mult, pentru că nu am făcut legări. Pentru mine nu a contat ce notă sau pe ce loc a fost, important a fost să mă calific, iar la finală o să fac cum ştiu că pot să fac”, a spus gimnasta.

Finalele la bârnă şi sol vor avea loc duminică.

Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan s-au calificat în finală la individual-compus, la Campionatele Europene de la Cluj-Napoca.

Ioana Crişan a obţinut un total de 50.199 puncte, cu care s-a clasat pe locul 29, iar Olivia Cîmpian a fost pe locul 26, cu 50.481 puncte. Chiar dacă nu s-au încadrat în primele 24 de locuri calificante în finală, ele vor evolua în ultimul act datorită faptului că există limitarea de participare în finale de câte două gimnaste din fiecare ţară, astfel că sportivele calificate au ajuns până la locul 31.

Ioana Crişan (15 ani) şi Olivia Cîmpian (16 ani) sunt ambele debutante la senioare şi la o competiţie de mare anvergură.

La masculin, România va avea un singur reprezentant în finale - Marian Drăgulescu - la sol (locul 2 în calificările de miercuri) şi sărituri (locul 1).

Vineri se vor decerna primele medalii, în urma concursurilor la individual-compus (masculin şi feminin, 13.00 - 19.30), iar sâmbătă şi duminică vor avea loc finalele pe aparate. Sâmbătă sunt programate finalele la sol, cal cu mânere, inele (masculin), respectiv sărituri şi paralele (feminin, 13.30 - 16.40), iar duminică cele la duminică la sărituri, paralele, bară (masculin) şi bârnă şi sol (feminin, 13.30-16.40).

Obiectivul delegaţiei României este de câştigare a 2-3 medalii.

La competiţia de la Cluj-Napoca participă 274 de gimnaşti din 37 de ţări (168 gimnaşti şi 106 gimnaste), alături de aproape 450 de antrenori, medici, arbitri, oficiali.

CE din luna aprilie revin în România la exact 60 de ani de la prima ediţie a competiţiei feminine, care s-a desfăşurat la Sala Floreasca, iar pe atunci se numea Cupa Europei.

La ultima ediţie a CE individuale, în 2015 (Montpellier), gimnaştii români au cucerit două medalii: Marius Berbecar - argint la paralele şi Andreea Munteanu - aur la bârnă.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri