Sari la conținut

De patru ori campioană mondială, dopată cu aceeași substanță ca Șarapova

Foto: Gulliver/GettyImages

Efimova, în vârstă de 23 de ani, care se pregătește în Statele Unite începând din 2011, a fost testată pozitiv cu ocazia unui control în afara competiției.

„Federația este la curent cu faptul că Efimova a fost depistată pozitiv la meldonium”, a declarat o sursă din cadrul Federației ruse de natație (ASRF), citată de Reuters.

Medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice 2012 de la Londra, în proba de 200 m bras, Efimova a mai fost suspendată de Federația Internațională de Natație (FINA), timp de 16 luni, în mai 2014, după ce în eșantioanele sale au fost descoperite urmele unui steroid anabolizant, DHEA, care mărește metabolismul și favorizează pierderea în greutate, tot cu ocazia unui control în afara competiției, efectuat la Los Angeles, în 2013. Probabil și din această cauză s-a văzut nevoită să apeleze la meldonium, o substanță interzisă abia de la 1 ianuarie 2016.

La începutul acestei luni, Iulia Efimova a stabilit cea mai bună performanță mondială a sezonului la 100 metri bras, cu 1 min 05 sec 70/100, în cadrul Grand Prix-ului de la Olando (SUA).

Zece sportivi și sportive din Rusia au fost depistați pozitiv la meldonium de la începutul acestui an, când substanța respectivă a fost trecută pe lista substanțelor interzise, cea mai cunoscută fiind jucătoarea de tenis Maria Șarapova.