DEZBATERE „Jurnalul de Seară”. Gică Popescu, favorit la alegerile pentru şefia FRF

Data publicării:
gica popescu mediafax

Mircea Sandu se află la conducerea Federaţiei Române de Fotbal din 1990. Sub conducerea celui supranumit "Naşul", naţionala României a reuşit calificarea la trei Campionate Mondiale şi la alte trei Campionate Europene.

De asemenea, România a organizat Campionatul European sub 21 de ani şi cel sub 19 ani.

Mircea Sandu s-a implicat şi în dezvoltarea infrastructurii pentru echipa naţională. Astfel, s-au construit Centrele de Fotbal Mogoşoaia şi Buftea.

Arena Naţională şi Casa Fotbalului au luat naştere tot în timpul celor peste 23 de ani de conducere a lui Mircea Sandu la FRF.

Din 2007, şeful federaţiei este membru în Comitetul Executiv al UEFA. Sandu participă şi la meciuri internaţionale, ca delegat al UEFA şi FIFA.

Există însă şi puncte negative în cele cinci mandate consecutive. Cele mai importante sunt ratarea prezenţei la patru campionate mondiale şi la două europene. Sandu a fost criticat dur în ultimii ani, după ce s-a implicat direct în retrogradarea lui Poli Timişoara şi a Universităţii Craiova.

În 2013, şi-a anunţat retragerea de la FRF odată cu expirarea mandatului, dar şi candidatul pe care l-ar dori ca succesor.

Îl susţin pe Gică Popescu, o echipă pe care aţi cerut-o cu toţii şi sunt de acord, cu Iordănescu, cu Hagi, Balint, Ilie Dumitrescu, Gâlcă se poate regăsi după 5 martie în conducerea fotbalului românesc atât administrativ, cât şi în plan tehnic”, spunea Mircea Sandu.

Gică Popescu nu a rămas dator după complimentele făcute de Sandu. A promis că îi va oferi funcţia de preşedinte de onoare, dacă va câştiga alegerile de pe 5 martie.

5 martie este data la care fotbalul românesc îşi va afla noul conducător

Un fost fotbalist, un ex-preşedinte de club, un fost arbitru şi cel mai important om din minifotbal se vor lupta pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal.

Patru candidanti pentru un singur loc. Aşa arată lista de vot pentru şefia Federaţiei Române de Fotbal. Miza este uriaşă. Principalele activităţi ale Federaţiei sunt de a superviza Liga Profesionsită de Fotbal, de a organiza Cupa României şi de a gestiona activitatea loturile naţionale.

Gheorghe Popescu este marele favorit. Susţinut de actualul preşedinte, Mircea Sandu, fostul căpitan al nationalei are în spate o echipă formată din mai mulţi colegi din Generaţia de Aur.

Gică Hagi, Ilie Dumitrescu, Bogdan Stelea sau Anghel Iordănescu vor ocupa funcţii importante în fotbalul românesc, în cazul unei victorii a lui Gica Popescu.

Un alt candidat este Răzvan Burleanu. La 29 de ani, cel mai tânăr pretendent la funcţia supremă din fotbalul românesc conduce Federaţia Internaţională de MiniFotbal.

În cursa pentru preşedinţia Federaţiei s-a înscris şi Vasile Avram, fost arbitru internaţional. Avram a mai condus Comisia Centrală de Arbitraj, iar ultima oară a fost secretar general la Astra Giurgiu.

Şi Marcel Puşcaş aspiră la şefia FRF. Preşedinte al CSA Steaua în anii 90, Puşcas a rămas apoi în umbră şi nu a mai ieşit în evidenţă în fotbalul românesc.

La scrutinul de pe 5 martie, vor avea drept de vot toate cluburile şi asociaţiile afiliate Federaţiei, adică 230 de alegători.

Drumul parcurs de fotbalul românesc, de la începutul secolului XX până în prezent

Este greu de spus când s-a jucat prima dată fotbal în România. Unii cred că în 1889, alţii în 1893, dar data este nesigură. Dat fiind natura fragmentată a ţării şi a teritoriilor din jur, la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, nu este nici o surpriză că primii jucători erau, în majoritate, cetăţeni străini, în special britanici şi germani.

Potrivit informaţiilor oficiale, primul club de fotbal din România a fost înfiinţat de germanul Carl Viereck, în 1904, cu numele Olimpia Sport Club din Bucureşti.

Primul meci al echipei naţionale a avut loc în 1922, la Belgrad, împotriva Iugoslaviei, şi a fost pierdut cu 2-1.

Anii 1930 au adus o dezvoltare rapidă a fotbalului românesc, mai ales datorită implicării lui Carol al II-lea, care era mare iubitor al fotbalului.

România a fost printre cele 13 ţări care au participat la prima ediţie a Campionatului Mondial de fotbal, din 1930, disputată în Uruguay.

Apoi, naţionala României a jucat şi la cupele mondiale din 1934 şi 1938.

România a devenit membră a UEFA în 1954. Votul de primire s-a dat în Elveţia, dar reprezentanţii români n-au putut fi de faţă, fiindcă nu au primit vize.

Potrivit UEFA, Federaţia Română de Fotbal s-a înfiinţat în 1957.

Din 1938 până în 1970, România nu a mai fost prezentă la un campionat mondial.

În 70, România a făcut parte din grupă cu Anglia, campioana mondială, Brazilia şi Cehoslovacia.

A urmat o nouă pauză de 20 de ani până la prezenţa la un nou campionat mondial.

În Italia, primul meci din grupă a fost cel împotriva Uniunii Sovietice, joc câştigat cu 2-0 prin goluri marcate de Marius Lăcătuş. Dar peste patru ani, în 1994, România avea să provoace surpriza campionatelor mondiale, după ce au eliminat campioana mondială Argentina.

Drumul României s-a oprit în sferturile de finală, unde a fost eliminată de Suedia. Ultima participare a fotbaliştilor români la competiţia mondială a fost în Franţa, în 1998.

Relansarea fotbalului românesc pornind din școli

Din programul propus de Gică Popescu face parte și strategia pentru relansarea fotbalului românesc, plecând de la centrele de copii şi juniori.

Primul filtru de selecţie va fi în şcoli. Am decis împreună cu reprezentanţii Ministerului Învăţământului şi Ministerul Sportului să începem să facem această selecţie în şcoală. Un studiu la nivel de şcoală ne va arăta ce sporturi doresc să facă elevii, orice sport”, a afirmat Gică Popescu la Digi24.

Acesta a mai spus că probabil 50% dintre elevi vor alege fotbalul, ținând cont de notorietatea acestui sport.

Împreună cu profesorul de sport şi cu antrenorul judeţean, scouterii vor face filtru să ia jucătorii care au certe talente şi să îi ducă la centrele regionale. Un centru regional va avea 5 judeţe. Cei mai buni jucători din regiunea respectivă vor merge la centrele regionale şi vom face selecţionate regionale pe fiecare nivel de vârstă astfel încât toţi copiii care au potenţial să intre în aceste selecţionate regionale. La sfârşitul campionatului vom face un turneu al selecţionatelor, la Bucureşti sau în altă parte. De acolo să-şi ia antrenorii echipelor naţionale jucătorii, să-şi facă la început de preliminarii lotul”, a mai spus acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri