Sari la conținut

F.C.Barcelona riscă excluderea din competițiile europene

 

Foto: digisport.ro 

Regulamentul UEFA interzice utilizarea oricăror mijloace ce poartă mesaje cu caracter străin sportului, în special celor de natură politică, ideologică, religioasă, ofensatoare sau provocatoare, scrie digisport.ro.

Problema Barcelonei este că nu a făcut apel la prima sancțiune, cea de după meciul cu Juventus, ceea ce face ca echipa blaugrana să continue să primească sancțiuni din ce în ce mai mari până va ajunge în punctul în care se va putea vedea exclusă din toate competițiile europene.

Ideea este susținută de Xavier Canal, un expert în drept sportiv, consultat de cotidianul La Vanguardia. „Sancțiunile vor crește cu fiecare nouă abatere, pentru că recidiva agravează fapta și UEFA ar putea ajunge în punctul în care să excludă Barcelona din cupele europene”, a explicat expertul.

Barcelona a preferat dialogul cu UEFA, după cele întâmplate în finala de la Berlin, ceea ce va îngreuna acum misiunea catalanilor la TAS. „Sunt victimele propriilor acțiuni. Barcelona a greșit când a ales să plătească prima amendă, fără a face apel. A recunoscut, astfel, că a încălcat regulile și va fi mai dificil să convingă Tribunalul Sportiv că dreptatea e de partea sa. Din punctul meu de vedere, a fost o greșeală. Barcelona trebuia să facă recurs și să continue să discute cu UEFA. Este o eroare de necunoaștere a regulamentului disciplinar”, a mai spus Canal.

Expertul crede, însă, că și UEFA a greșit. „Din cauză că nu cunoaște realitatea acestei țări. Sunt steaguri care în Catalonia sunt perfect normale. Este adevărat că a fost o manifestare politică și dacă respectăm litera legii trebuie sancționată, dar există o limită a sancțiunilor economice și există un moment în care amenzile vor fi însoțite de închiderea parțială a tribunelor, apoi de închiderea completă a arenei și tot așa”, susține expertul în drept sportiv.

În cele din urmă, însă, Xavier Canal a declarat că speră ca UEFA să nu aplice în mod excesiv propriul regulament: „În ochii opiniei publice, va fi de neînțeles excluderea din competiție a unei echipe, din cauza unei manifestări pașnice, care nu este nici ilegală, nici xenofobă și nici nu face apologia unui regim totalitar sau criminal”.