F1: Valtteri Bottas a câştigat prima cursă din carieră. A fost premiat de Putin

Data publicării:
F1 Grand Prix of Russia

Pilotul Valtteri Bottas, sosit la Mercedes în acest an, a câştigat, duminică, prima cursă din carieră, Marele Premiu al Rusiei, a patra etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Finlandezul, plecat al treilea de pe grila de start, a fost urmat în ordine de piloţii Ferrari, germanul Sebastian Vettel (+0.617 secunde), pornit din pole-position, şi de compatriotul câştigătorului, Kimi Raikkonen (+11.000).

F1 Grand Prix of Russia
Foto: Guliver/GettyImages

Pe locul al patrulea a trecut linia de sosire britanicul Lewis Hamilton (Mercedes, +36.320), înaintea olandezului Max Verstappen (Red Bull, +1:00.416), clasat al cincilea, şi a mexicanului Sergio Perez (Force India, +1:26.788), al şaselea.

Pe locurile 7-10 au încheiat, în ordine, cursa de la Soci, francezul Esteban Ocon (Force India, +1:35.004), germanul Nico Hulkenberg (Renault, +1:36.188), brazilianul Felipe Massa (Williams, +1 tur) şi spaniolul Carlos Sainz jr. (Toro Rosso, +1 tur).

Cursa rusă s-a jucat la start. Vettel şi Raikkonen reuşiseră să ocupe primele poziţii ale grilei după calificările de sâmbătă, înaintea piloţilor de la Mercedes, Bottas-Hamilton. Însă duminică, finlandezul de 27 de ani s-a strecurat printre "Ferrari-şti" şi în mai puţin de un kilometru de la stingerea luminilor roşii era în frunte. Bottas a condus cursa aproape în permanenţă, distanţându-se şi la mai mult de 5 secunde de Vettel. El a intrat la boxe în turul 27/52, în timp ce adversarul său a mai stat şapte tururi pe pistă, sperând că va reuşi să mai taie din avansul lui Bottas dacă va rula în aer curat, neafectat de gazele de eşapament ale vreunui monopost dinaintea sa. Dar mecanicii săi au avut o mică ezitare la schimbul de pneuri, astfel că, la revenirea pe circuit, Vettel era tot la aproape cinci secunde de lider.

F1 Grand Prix of Bahrain - Practice
Foto: Guliver/GettyImages

Cu 15 tururi înainte de final. Bottas a comis o greşeală în abordarea unui viraj şi a uzat pneurile. Vettel a câştigat numai pe acel tur o secundă apoi s-a apropiat în zona de acţiune DRS, în ultimele trei tururi. În turul dinaintea sosirii, ambii piloţi a avut de trecut de un driver întârziat, Felipe Massa. Brazilianul i-a făcut loc imediat fostului său coechipier şi mai greu lui Vettel. Bottas nu a mai avut probleme apoi şi a câştigat prima sa cursă în 81 de starturi.

Lewis Hamilton, şalangerul lui Vettel la titlul mondial, a fost doar spectator la lupta pentru victorie, la Soci, fiind nevoit să se mulţumească doar cu locul 4, după o evoluţie modestă tot week-end-ul. Nici Raikkonen nu s-a distins cu ceva deosebit, dar a ocupat ultima poziţie a podiumului.

În clasamentul piloţilor, Vettel şi-a extins diferenţa faţă de Hamilton la 13 puncte, dar Mercedes a revenit în frunte la constructori, cu un punct avans.

Australianul Daniel Ricciardo (Red Bull) a abandonat în turul 6/52, din cauza unor probleme la frâne. Spaniolul Fernando Alonso (McLaren-Honda) a abandonat imediat după turul de încălzire, el neluând startul în cursă.

În urma acestor rezultate, clasamentul piloţilor (primele zece locuri) este următorul:

1. Sebastian Vettel  86 de puncte;
2. Lewis Hamilton 73;
3. Valtteri Bottas 63;
4. Kimi Raikkonen 49;
5. Max Verstappen 35;
6. Daniel Ricciardo 22;
7. Sergio Perez 22;
8. Felipe Massa 18;
9. Carlos Sainz jr. 11;
10. Esteban Ocon 9.

Clasamentul constructorilor este următorul:

1. Mercedes 136 de puncte;
2. Ferrari  135;
3. Red Bull  57;
4. Force India 31;
5. Williams  18;
6. Toro Rosso  13;
7. Haas  8;
8. Renault 6;
9-10. McLaren-Honda, Sauber  0. 

Următoarea etapă a CM de Formula 1, Marele Premiu al Spaniei, va avea loc la 14 mai, la Barcelona.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri