Fotbalul german, o rețetă a succesului

Data publicării:
manuel neuer - 5648215-AFP Mediafax Foto-QUIQUE GARCIA

În 1997, germanii dominau Europa. Borussia Dortmund aducea Liga Campionilor în vitrina clubului, în timp ce Schalke 04 câştiga finala Cupei UEFA. Totuşi, germanii au început să îşi pună întrebări. Numărul jucătorilor străini din Bundesliga se dublase, iar echipa naţională avea rezultate din ce în ce mai slabe.

După eşecul de la Mondialul din 1998, conducătorii fotbalului german şi Guvernul au luat măsuri.

Astfel, s-a iniţiat un proiect prin care au fost construite în timp record peste 100 de centre pentru tinere talente autohtone. Fiecare astfel de academie avea alocat un buget de 15,6 milioane de dolari pe o durată de cinci ani şi câte doi antrenori angajaţi full-time. De asemenea, toate cluburile profesioniste au fost obligate să îşi modernizeze centrele de copii şi juniori.

Chiar şi aşa, numărul stranierilor din Bundesliga a continuat să crească. Până în 2002, atunci când trustul media care deţinea drepturile TV a intrat în faliment. Echipele au fost astfel forţate să renunţe la jucătorii cu salarii mari şi să promoveze tineri.

Ca un paradox, acesta a fost momentul-cheie pentru fotbalul german. Peste un sezon, cu o echipă formată din puşti crescuţi în pepiniera proprie, VFB Stuttgart reuşea o victorie răsunătoare în faţa lui Manchester United. Performanţa formaţiei lui Felix Magath a inspirat majoritatea echipelor din Bundesliga, iar progresele au fost vizibile.

În ultimii ani, Germania a câştigat campionatul european de tineret la toate grupele de vârstă. Odată cu performanţa au crescut şi investiţiile. În sezonul trecut, echipele din Bundesliga au alocat, împreună, peste 100 de milioane de euro pentru centrele proprii de copii şi juniori. O mare parte din bani se cheltuiesc pentru sistemele sofisticate de antrenement, la care apelează cluburile mari precum cele două finaliste UEFA Champions League, Borussia Dortmund şi Bayern Munchen

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri