Franța 1998, ultima aventură românească la Mondiale

Data publicării:
prelim

Ultima aventură a României la un Campionat Mondial a venit după un parcurs perfect în preliminarii. Tricolorii au reuşit nu mai puţin de nouă victorii şi o remiză în grupa de calificare la turneul final din Franţa 1998.

Înainte de startul Cupei Mondiale, tricolorii au fost criticaţi că au primit prea uşor două goluri într-un meci amical cu Paraguay.

Gică Hagi a răbufnit şi a făcut o declaraţie care stârneşte şi acum numeroase comentarii.

De zece ani, v-am obişnuit cam prost în condiţiile care sunt în România. Nu avem nimic, niciun fotbal. Ce performanţă a făcut vreo echipă în România? Merităm să ne faceţi statuie pentru ce am făcut noi, având în vedere condiţiile din România. Rezultatele cânta cu noi. Se duce fotbalul românesc. Se duce. Zero. În doi-trei ani, zero!”, spune atunci Hagi.

El şi colegii săi au scos oamenii pe străzi chiar după primul meci. A fost 1-0 cu Columbia, graţie unei reuşite memorabile a lui Adrian Ilie. Tricolorii au dat piept apoi cu Anglia, principala favorită a grupei. România a câştigat cu 2-1, goluri Viorel Moldovan şi Dan Petrescu.

Oamenii lui Anghel Iordănescu şi-au asigurat astfel calificarea în optimi şi au decis să sărbătorească într-un mod inedit. La ultimul meci cu Tunisia, toţi jucătorii au intrat pe teren cu părul vopsit blond.

Ideea a plecat de la un coleg de-al nostru şi, după aceea, am început să o comentăm între noi şi am spus că, dacă ne calificăm, o să ne vopsim şi asta s-a întâmplat”, îşi aminteşte fostul internaţional Costel Gâlcă.

Tricolorii au făcut 1-1 cu Tunisia, iar gândul zbura spre adversarul din optimile de finală.

Croaţia le-a ieşit însă în cale jucătorilor lui Anghel Iordănescu. Davor Suker a marcat singurul gol al meciului şi România a spus adio Cupei Mondiale.

Meciul cu Croaţia a fost ultimul pentru tricolori la un campionat mondial. Au trecut 15 ani de atunci. Astăzi, însă, oamenii lui Victor Piţurcă au ocazia să spargă barieră ghinionului. Două goluri şi 90 de minute mai stau în calea unei noi prezențe româneşti la Cupa Mondială.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri