Gazon hibrid la Cupa Mondială din Brazilia. Măsura ar putea fi o soluție pentru Arena Națională

Data publicării:
1492528 844205679013884 182218395 o

În ultimii ani gazonul hibrid a devenit popular îndeosebi pe stadioanele din Anglia şi pe stadionale de fotbal american unde iarba arată impecabil. Este o tehnolologie care ranforeasză practic gazonul. Înainte să fie plantată iarba, în terenul de joc sunt injectate milioane de fire de iarbă sintetică. Acestea ajung la câteva zeci de centimetri sub pământ. După plantarea gazonului, terenul de joc va avea la suprafaţă doar iarbă naturală, iar rădăcinile ei vor fi susţinute de firele subterane de iarbă artificială. Avantajul acestui tip de gazon este rezistenţa.

Joci pe un gazon 100% natural, dar este mult mai rezistent decât gazonul normal. Nu mai trebuie să mai schimbi iarba. Poţi folosi terenul 15 ani fără să schimbi întreg gazonul”, spune Yves De Cocker, producător de gazon hibrid.

Iar 15 ani înseamnă foarte mult în condițiile în care gazonul de pe Arena Națională a avut probleme încă de la meciul de inaugurare, contra Franței, când terenul de joc a fost comparat cu un câmp de cartofi. Singurul meci în care terenul de pe stadionul de 230 de milioane de euro al Capitalei a fost impecabil a fost finala Europa League din 2012. Între timp, gazonul a fost schimbat o dată, dar continuă să aibă probleme. Schimbarea gazonului de pe Arena Naţională a costat 120.000 de euro. Gazonul hibrid este de aproape 3 ori mai scump. Dar cum este mult mai rezistent, investiţia este recuperată destul de rapid.

Şi totuşi, acest gazon modern s-ar putea să nu rezolve definitiv problemele de pe Arena Naţională. Terenul de joc ar fi într-adevăr mai rezistent. Nu ar mai sări brazde de pământ atunci când fotbaliştii ar călca mai apăsat sau ar intra la minge prin alunecare.

Însă, pe lângă faptul că este fragil, gazonul de pe Arena Naţională are şi o problemă cu prospeţimea ierbii. Modul în care a fost construit stadionul face ca procesul de fotosinteză al gazonului să nu se desfăşoare aşa cum trebuie. Această problemă poate fi rezolvată numai cu ajutorul unor lămpi care să hrănească iarba cu lumină ultravioletă. Căci gazonul hibrid folosit la Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia întăreşte iarba, dar dacă iarba nu creşte corect nu are ce să întărească. Aşadar, Arena Naţională din Bucureşti rămâne o minune arhitecturală în care nici măcar iarba pe jumătate artificială nu reuşeşte să prindă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri