Gimnastele junioare de la Deva își propun să câștige aurul la Jocurile Olimpice din 2020

Data publicării:
junioare olimpice devsa

Tradiţia şcolii de gimnastică de la Deva, care timp de trei decenii a dat României peste 50 de medalii, continuă chiar şi în lipsa unor dotări care să ţină pasul cu vremurile. Junioarele de la Deva se antrenează intens pentru jocurile olimpice de la Tokyo, din 2020, atunci când vor să ocupe primul loc al podiumului. Antrenorii de la Centrul Olimpic Naţional de Junioare de la Deva speră ca tinerele să fie motorul care va reporni gimnastica românească.

Într-o sală de sport de la Deva se antrenează zilnic 14 adolescente, care speră să aducă României medalii de aur la competiţiile de gimnastică. Este aceeaşi sală, unde timp de trei decenii s-au antrenat marile gimnaste ale ţării noastre: Nadia Comăneci, Maria Olaru, Andreea Răducanu, Lavinia Miloşovici şi Sandra Izbaşa.

Dacă lotul de senioare a fost mutat în urmă cu şase ani la Izvorani, la centrul olimpic de la Deva au rămas, în continuare junioarele. Antrenorii lor spun, însă, că performanţa în gimnastică este greu de atins în contextul actual. Dovadă stă eşecul din acest an de la Jocurile Olimpice de la Rio.

„Ne-am complăcut să ne minţim că lucrurile merg de la sine. Din fericire sau din nefericire, depinde cum vrei să priveşti lucrurile, evenimentele au demonstrat că încă mai putem să obţinem nişte performanţe din inerţie, ne-a mulţumit cu ce avem. Şi am ajuns în situaţia de acum şi acum toată lumea este nemulţumită şi îşi pune întrebări”, a spus antrenorul principal al lotului de junioare, Nicolae Forminte.

Viitorul gimnasticii este afectat de subfinanţare, dar şi de lipsa de interes a tinerei generaţii pentru gimnastică.

„Este adevărat că generaţiile s-au schimbat, dar asta depinde de noi de adulţi să-i facem pe copii şi pe părinţi să înţeleagă că fără muncă şi fără disciplină nu se poate ajunge la performanţă”, a precizat antrenorul secund al lotului, Liliana Cosma.

La Centrul Olimpic de la Deva, aparatele nu au mai fost schimbate de opt ani. Acestea au fost folosite pentru două cicluri olimpice, iar pentru performanţă este nevoie urgentă de unele noi, care să facă faţă actualelor cerinţe din gimnastică.

„Asta înseamnă susţinere, asta înseamnă fonduri, asta înseamnă interes permanent şi înseamnă foarte, foarte multă multă muncă”, a adăugat Nicolae Forminte.

În prezent, cinci antrenori pregătesc lotul de junioare de la Deva. Cele 14 gimnaste speră să readucă România pe podium la Jocurile olimpice de la Tokyo, din 2020.

„Eu mă pregătesc acum pentru olimpiada de la Tokyo, dar în primul rând pentru anul viitor la Campionatul de la Forte”, a spus una dintre gimnaste.

„Aparatele mele preferate sunt solul, dar şi paralelul şi mi-aş dori să arăt că şi România este bună şi la paralel”, a adăugat o altă gimnastă. 

Din ianuarie anul viitor, zece dintre cele 14 gimnaste care se antrenează la centrul olimpic din Deva vor deveni senioare.

Citiți și: 
Cătălina Ponor și Marian Drăgulescu, după finalele de la Rio: Nu ne retragem
GIMNASTICĂ. Aur istoric pentru Marea Britanie la băieți, Simone Biles strălucește din nou la fete
Simone Biles egalează recordul din 1984 al Ecaterinei Szabo – patru medalii de aur la aceeași olimpiadă
E mai bună Simone Biles decât Nadia Comăneci?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri