JURNAL PENTRU COPII. Cui dedică medaliile o viitoare mare campioană?

Data publicării:
24112012 20canotoare-35070

Magda provine dintr-o familie modestă din comuna Baia, județul Suceava. A venit la București pentru că și-a dorit să facă performanță la canotaj. Visul ei a devenit realitate: în cei doi ani de când s-a apucat de acest sport, a reușit să obțină două medalii de aur la Campionatele Naționale.

„Prima oară când am primit medalia, am uitat de toate durerile pe care le-am avut, toate problemele pe care le-am avut în anul acela. Și simțind medalia la gât, mi-am dat seama că am ajuns la stadiul de campioană națională, unde am vrut să ajung de mult”, povestește Magdalena Rusu.

„Ceea ce a ajutat-o foarte mult să iasă campioană națională a fost ambiția pe care ea o are de la mama-natură și când a venit la canotaj, și-a propus să nu piardă niciun concurs și să ajungă acolo unde își dorește”, spune antrenoarea ei, Carmen Tudorache.

.„Îmi place sportul ăsta de când l-am văzut. Îl iubesc și nu mă pot despărți nici de barca mea și nici de acest sport. Nimeni nu mă poate despărți de el, oricât de greu ar fi, tot m-aș ține de el”, mărturisește Magda.

Medalii dedicate mamei

„A început să plângă mama când a auzit că am luat medalia, era fericită că am reușit să ajung la stadiul asta și cum e mama mea, de fiecare dată când aude un moment fericit, începe să plângă”, povestește tânără sportivă.

„Sunt mândră de mine și vreau să am și mai multe medalii, și mai multe diplome, ca să am cu ce îmi mândri satul și pe mama mea și inclusiv pe doamna mea antrenoare”, spune Magda.

„Ea când a plecat după campionatul de la Iași cu premierea în buzunar, s-a dus și a spus primul lucru că vrea să îi dea mamei”, își amintește și antrenoarea Carmen Tudorache.

„Pentru asta stau aici și vreau să ajung cineva, ca să îi pot mulțumi, să-i fac fericiți și să pot să îi ajut și eu când voi ajunge mare, cineva, și să fiu și eu alături de ei, așa cum au fost și ei alături de mine”, își propune Magda.

Îmi fac o cruce mare și spun Doamne-ajută!

Chiar dacă este de aproape trei ani în București, Magda nu a uitat de obiceiurile de acasă, din Bucovina. Magda este stilul de om credincios, se roagă tot timpul, poartă tot timpul cruciulițe. „În momentul în care am un concurs, mă împinge de obicei doamna la ponton și când sunt în start, îmi fac o cruce mare și spun Doamne ajută! Și se pare că am câștigat”, spune tânăra sportivă.

Antrenamente de două ori pe zi, șase zile pe săptămână

Magda muncește mult: se antrenează șase zile pe săptămână, de câte două ori pe zi, dar nu se plânge. „Antrenamentele pentru mine nu sunt grele, mie îmi plac. Cât de grele ar fi, mie tot îmi plac și le fac pentru că știu că făcând un antrenament pot urca mai sus la o medalie”, spune fata.

„A știut să treacă de greu, chiar dacă a durut-o ceva nu a spus și asta m-a făcut să cred în ea și voi crede”, afirmă antrenoarea ei.

Adolescenta are planuri mari. Știe exact ce-și dorește: „Îmi place mult sportul acesta și vreau să ajung ca Elisabeta Lipă, să am forță, să am putere și să fiu pe podiumul olimpic. Nu contează pe ce loc, măcar să știu că am urcat pe podium!”

Antrenoarea Carmen Tudorache spune că și-a dat seama, la ultimul campionat, că această sportivă este de perspectivă și este sigură că va ajunge de la campioană națională la campioană mondială.

„Sunt mândră de mine și vreau să am și mai multe medalii, și mai multe diplome, ca să am cu ce îmi mândri satul și pe mama mea și inclusiv pe doamna mea antrenoare”, spune Magda, cu simplitate.

Urmăriți în materialul video atașatreportajul despre Magdalena Rusu, difuzat în emisiunea„Jurnal pentru copii” de la Digi24. Emisiunea poate fi urmărită în fiecare sâmbătă și duminică, de la 9.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri