Mai multe foste gimnaste îi acuză pe soţii Karolyi de abuzuri fizice şi emoţionale

Data publicării:
US Gym Karolyi
Foto: Gulliver/GettyImages

Mai multe foste gimnaste americane şi din România au vorbit pentru Associated Press despre abuzurile fizice şi emoţionale suferite în perioada în care au fost antrenate de soţii Bela şi Martha Karolyi şi despre faptul că au fost forţate să se antreneze deşi aveau fracturi sau alte accidentări, scrie News.ro.

US Gym Karolyi
Foto: Gulliver/GettyImages

AP scrie că 13 foste gimnaste americane şi trei antrenori au descris sistemul „susţinut tacit de federaţia americană şi instituţionalizat de Bela şi Martha Karolyi”. Gimnastele au acceptat să vorbească după dezvăluirile din instanţă despre medicul Larry Nassar, care îşi va petrece toată viaţa în închisoare pentru că a agresat sexual tinere sportive sub pretextul că le trata.

Stilul opresiv al soţilor Karolyi a creat un mediu toxic în care un „prădător” cum este Nassar a făcut ce a vrut, au afirmat martori din procesul lui Nassar şi dintr-un proces împotriva federaţiei americane (USA Gymnastics), soţilor Karolyi şi a altor persoane. Fetelor le era teamă să se opună, iar Nassar a profitat de vulnerabilitatea lor şi, în plus, nu a pus sub semnul întrebării metodele dure de antrenament ale soţilor Karolyi.

„Era marioneta lor. Ne lăsa să ne antrenăm accidentate. Ei au obţinut ce au vrut. El a obţinut ce a vrut”, spune Jeanette Antolin, fostă componentă a lotului SUA.

Gimnastele erau aproape înfometate, criticate dur pentru felul în care arătau şi forţate să se antreneze deşi erau accidentate. Dieta şi antrenamentele dure deseori au dus la întârzierea pubertăţii. Sportivele care intrau în pubertate erau ridiculizate.

Fosta gimnastă Mattie Larson, care a fost agresată sexual de Nassar, a afirmat că medicul a declarat-o o dată aptă pentru a se antrena la ferma soţilor Karolyi deşi avea o fractură la gleznă.

„Martha, l-ai ţinut aproape pe Larry pentru că era un medic bun? Sau l-ai ţinut pentru că ne-a lăsat să concurăm când eram accidentate şi era dispus să vă păstreze secretele?”, a spus Larson în instanţă.

Într-o depoziţie de anul trecut, Martha Karolyi a recunoscut că în iunie 2015 a fost sunată de Steve Penny, atunci preşedintele federaţiei, care a informat-o că forul a primit o plângere că Nassar a molestat o gimnastă la fermă. Federaţia a anunţat autorităţile în iulie 2015 că ar putea exista un caz de „abuz sexual”. Martha Karolyi a declarat că a discutat despre ce a aflat despre Nassar doar cu soţul său, cu avocaţii şi cu oficialul USA Gymnastics care a contactat-o telefonic.

AP scrie că înainte de 1981 echipa de gimnastică a SUA obţinuse o singură medalie olimpică: un bronz la JO din 1948, astfel că atunci când soţii Karolyi s-au stabiit în Statele Unite multe gimnaste au vrut să se pregătească cu antrenorii care au lucrat cu Nadia Comăneci. Una dintre primele lor eleve americane a fost Mary Lou Retton, care a câştigat la JO din 1984 cinci medalii, ceea ce le-a consolidat reputaţia soţilor Karolyi, aceştia deschizând apoi un centru de pregătire la o fermă din Texas, unde s-au antrenat numeroase sportive de-a lungul anilor. Bela şi Martha Karolyi au fost plătiţi cu peste două milioane de dolari de USA Gymnastics.

La fermă, soţii Karolyi controlau fiecare aspect al vieţii gimnastelor. Cei doi căutau în camerele fetelor pentru ca acestea să nu fi ascuns mâncare. În plus, soţii Karolyi, staful lor şi uneori alţi antrenori, aflaţi la fermă pentru perioade scurte, ridiculizau fetele în legătură cu greutatea lor şi le forţau să se antreneze deşi aveau probleme de sănătate.

Sara Tank Ornelas spune că a început să se antreneze cu soţii Karolyi în 1985. „Eram trataţi ca un plan de afaceri”, povesteşte fosta sportivă, acum în vârstă de 44 de ani. Ea a suferit 13 fracturi în perioada în care s-a pregătit cu soţii Karolyi, de la vârsta de 11 ani până la 15 ani. Să îţi fie foame era ceva normal. Un mic dejun tipic consta într-o cantitate măsurată de cereale. La prânz se mâncau ton uscat şi câţiva biscuiţi, iar cina consta într-o porţie mica de carne de pui şi broccoli sau orez. Larson spune că îi era teamă şi să bea apă, pentru că se gândea că s-ar îngrăşa. Ea a folosit laxative în fiecare zi, timp de cinci ani.

Caloriile puţine şi antrenamentele intense au făcut ca organismele micuţelor sportive să se resimtă şi au dus la întârzierea pubertăţii. Ornelas menţionează că intrarea în pubertate era ceva de temut. „Dacă o fată începea să poarte sutien, antrenorii trăgeau de el şi celelalte fete se amuzau”, spune fosta sportivă.

Ornelas îşi aminteşte de insultele din acea perioadă. „Îmi amintesc că un antrenor ţipa la mine în sală că am fundul mare. Aveam 11 ani”.

Jeanette Antolin spune că avea 15 sau 16 ani când Bela „a prins-o de posterior” şi i-a spus că trebuie „să-l dea jos”.  Ea a precizat că Larry Nassar părea să fie singurul adult prietenos de acolo, dar el nu spunea nimic despre comportamentul soţilor Karolyi.

Dominique Moceanu afirmă că soţii Karolyi o controlau ameninţând-o că i se vor plânge tatălui său, care obişnuia să o bată. O dată, îşi aminteşte Moceanu, când s-a plâns de o accidentare la picior, Martha Karolyi a prins-o dur de ceafă şi i-a spus să îşi sune tatăl. Era umilitoare şi presiunea de a rămâne slabă, inclusiv prin faptul că i se spunea în faţa colegelor că este grasă.

AP scrie şi despre mărturiile a patru gimnaste, a coregrafului lor şi a unei asistente despre abuzurile soţilor Karolyi în România, înainte de a se stabili în SUA.

Gabriela Geiculescu, fostă gimnastă care s-a pregătit cu soţii Karolyi în România, spune că a crezut că cei doi nu le pot trata pe gimnastele americane aşa cum le tratau pe românce. Ea îşi aminteşte de abuzurile antrenorilor. „Ţi se făcea atât de foame încât mâncai pastă de dinţi. Şi când te accidentai trebuia să îţi ascunzi durerea, altfel te băteau”, afirmă Geiculescu, stablită în Nashville, Tennessee.

Dana Beck a început să se antreneze cu soţii Karolyi la 14 ani. Ea nu a vrut să se pregătească cu aceştia, deoarece, deşi propriul ei antrenor o abuza verbal şi fizic, auzise “poveşti horror” despre soţii Karolyi. Beck spune că Bela Karolyi o lovea deseori, dacă nu făcea la antrenament ceea ce voia el. Însă acest lucru era o nimica toată faţă de ce au îndurat alte colege, afirmă ea, precizând că o dată o gimnastă exersase atât de mult la paralele încât băşicile din palme s-au spart. Bela Karolyi i-a spus fetei să continue şi ea a făcut asta până când i-au sângerat palmele. Plângând în hohote, gimnasta a spus: „Nu mai pot”, povesteşte Beck. “Atunci a bătut-o atât de tare încât a făcut pe ea”.

Coregraful Geza Pozsar spune că soţia sa, profesoară de franceză la şcoala la care mergeau gimnastele, era atât de şocată de dieta sportivelor încât le dădea fetelor mâncare şi ciocolată. Limitarea numărului de calorii şi antrenamentele epuizante erau o metodă prin care soţii Karolyi credeau că pot întârzia intrarea în pubertate a fetelor. „Nu voiau ca fetele să aibă menstruaţie şi să le crească pieptul. Le spuneau că sunt grase şi le umileau”.

Dana Beck, în prezent contabilă în Australia, afirmă că gimnastele erau atât de înfometate încât căutau mâncare în coşurile de gunoi când ieşeau în oraş. Iar la masă, când ele mâncau porţii minuscule, soţii Karolyi şi ceilalţi membri ai stafului mâncau porţii foarte mari în faţa lor. Când echipa României a auzit vestea plecării antrenorilor în SUA, toaăt lumea s-a bucurat, spun gimnastele. „Am sărbătorit cumpărân ciocolată şi făcând o mare petrecere cu ciocolată”, spune Beck.

AP notează că USA Gymnastics a refuzat să comenteze acuzaţiile fostelor sportive şi că soţii Karolyi nu au răspuns unei solicitări pentru a comenta cu privire la ceea ce li se impută. Avocatul soţilor Karolyi, Gary Jewell, spune că cei doi nu au abuzat pe nimeni şi cooperează cu autorităţile.

Luna trecută, guvernatorul statului Texas a anunţat că poliţia va investiga acuzaţiile de agresiune sexuală din dosarul medicului Lawrence Nassar, la ferma soţilor Bela şi Martha Karolyi din Texas, în care s-a aflat timp de 16 ani centrul de pregătire al lotului feminin american de gimnastică.

Marta şi Bela Karolyi au fost antrenorii lotului naţional al României la mijlocul anilor 70, în cadrul căruia au pregătit-o pe Nadia Comăneci. Ei au emigrat în SUA 1981 şi au fost cooptaţi la conducerea tehnică a lotului feminin american. Bela Karolyi, 75 de ani, a condus echipa americană până în 2000, fiind înlocuit de soţia lui, Martha (tot 75 de ani), care a fost antrenor coordonator până la JO din 2016.

Din 2001, soţii Karolyi şi federaţia americană au început oficial sistemul semicentralizat de pregătire. Potrivit acelui sistem, gimnastele se pregăteau cu antrenorii personali, dar participau lunar la un stagiu de o săptămână cu echipa, pentru a fi evaluate de staful lotului olimpic.

Cantonamentul era ţinut la ferma de 800 de hectare a soţilor Karolyi, din mijlocul Pădurii Naţionale Sam Houston, la nord de Houston. Sportivele au început să meargă în cantonament de la vârsta de 9-10 ani.

La 18 ianuarie, federaţia americană a anunţat încheierea colaborării cu centrul de gimnastică din cadrul fermei soţilor Bela şi Marta Karolyi, unde ar fi fost comise multe dintre abuzurile sexuale care l-au avut autor pe Nassar.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri