Sari la conținut

Messi riscă aproape doi ani de închisoare. Procesul în care este acuzat de fraudă fiscală începe în mai

Debutul procesului cvintuplului Balon de Aur şi al tatălui său a fost, la un moment dat, decalat pe 7 iunie, ceea ce l-ar fi împiedicat pe jucător să participe la primul meci al selecţionatei argentiniene în Copa America din Statele Unite (3-26 iunie), împotriva echipei Chile, campioana en titre, pe 6 iunie.

Însă Audienţa din Barcelona, jurisdicţia însărcinată cu acest dosar, a revenit marţi la calendarul iniţial, a indicat sursa judiciară. „A fost o neînţelegere în legătură cu datele”, a precizat sursa.

În cursul acestui proces, prevăzut pe 31 mai şi pe 1 şi 2 iunie, Lionel Messi şi tatăl său, Jorge Horacio Messi, trebuie să dea explicaţii în legătură cu o presupusă fraudă fiscală de 4,16 milioane euro între 2007 şi 2009.

Aceste sume provin, potrivit fiscului spaniol, din drepturile de imagine primite prin intermediul unor companii-paravan cu sediul în Belize şi în Uruguay, considerate în acea vreme paradisuri fiscale.

Deşi Parchetul s-a pronunţat împotriva trimiterii cazului în faţa tribunalului, avocatul statului, reprezentantul administraţiei fiscale, a cerut 22 de luni şi jumătate închisoare pentru fiecare dintre cei doi.

Messi este, pe de altă parte, citat în ultimele zile într-o altă afacere, Panama Papers, fiind dezvăluită existenţa unei societăţi panameze aparţinând familiei sale. Într-un comunicat, starul argentinian a asigurat luni că această societate era „total inactivă” şi nu a fost utilizată niciodată pentru evaziune fiscală.