Niciun sportiv român nu a fost depistat pozitiv la Meldonium

Data publicării:
GettyImages-159427100

„Am făcut o greşeală imensă. Mi-am dezamăgit fanii, am dezamăgit sportul pe care îl iubesc şi îl practic de la patru ani”, a mărturisit Maria Şarapova.

Cea mai bogată atletă a lumii în acest moment şi una dintre cele mai titrate tenismene din istorie recunoaşte astfel în faţa lumii întregii că a folosit o substanţă ce a fost interzisă de la începutul acestui an.

Numărul şapte WTA susţine că nu a făcut nimic rău cu intenţie şi doar a ignorat decizia de interzicere a medicamentului pe care-l lua deja de 10 ani.

„Nu vreau să îmi închei cariera în acest fel, sper să primesc şansa de a juca din nou”, a adăugat Maria Şarapova.

Deocamdată, Agenţia Antidoping ar putea s-o suspende până la patru ani. Medicamentul luat de Şarapova, Meldonium, e fabricat în Letonia şi este folosit pentru tratarea anginei pectorale și prevenirea infarctului miocardic. A fost trecut pe lista substanţelor interzise fiindcă sporeşte rezistenţa fizică, reglează metabolismul şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină.

Lista noilor substanţe interzise sportivilor a fost publicată încă de anul trecut în toată lumea. Iar potrivit oficialilor antidoping de la Bucureşti, niciun sportiv român nu a fost depistat pozitiv la Meldonium.

E mare greşeală ca un sportiv ca Şarapova, un sportiv de top mondial, să nu verifice lista, e responsabilitatea ei. În cazul Şarapova, staff-ul este foarte vinovat, este cel mai vinovat”, a declarat Graţiela Vâjâială, preşedintele Comisiei Naţionale Antidoping.

Maria Şarapova este a doua sportivă din Rusia depistată pozitiv cu Meldonium în acest an, după ciclistul Eduard Vorganov. Şi tot în acest an, alţi doi sportivi din Rusia au picat testele antidoping: patinatoarea Ekaterina Bobrova și biatlonista Olga Abramova, care concurează pentru Ucraina.

E o nebunie cât de mult poţi să pierzi dacă eşti testat pozitiv, aşa că e extrem de important să fii conştient de tot ce iei. Nu mă refer doar la mâncare şi băuturi, ci şi la fiecare supliment nutrivit, fiecare pilulă şi praf pe care-l iei”, a spus Natalie Coughlin, înotătoare.

De altfel, „industria” Maria Şarapova are deja de suferit de pe urma acestui scandal. Compania Nike a anunţat ca suspendă contractul de sponsorizare cu sportiva, în valoare de 70 de milioane de dolari. O măsură similară a fost luată şi de Porsche, în timp ce Tag Heuer nu va reînnoi contractul cu tenismena.

Maria Şarapova a fost de cinci ori numărul 1 mondial şi are o avere de peste 200 de milioane de dolari. Anul trecut a fost cel de-al 11-lea, consecutiv, în care a fost desemnată de Forbes drept sportiva cel mai bine plătită din lume.

Citiți și

Cazul Șarapova Medic: Sub nicio formă medicamentul nu se recomandă unui atlet tânăr, sănătos

Mai mulți sportivi ruși depistați pozitiv în ultimele două zile

Producător: Tratamentul cu meldonium luat de Șarapova durează maximum 4-6 săptămâni, nu zece ani

Maria Șarapova, atacată dur: „E vorba despre bani. Ar trebui să i se retragă titlurile din ultimii zece ani”

Pierderi uriașe pentru Maria Șarapova. Porsche, Nike și Tag Heuer și-au suspendat contractele de publicitate

GALERIE FOTO. Maria Șarapova, o carieră în imagini

C. T. Popescu: Nu cred că ar fi bine să se retragă Șarapova

ITF: Maria Şarapova va fi suspendată provizoriu începând cu 12 martie

Maria Șarapova a picat un test antidoping: „Am făcut o greșeală uriașă”


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri