Sari la conținut

Participanții români la JO, primiți la Cotroceni. Iohannis: Talentul și munca sunt superioare investițiilor din sport

Foto: Administrația Prezidențială 

Sportul românesc are în palmares sute de medalii olimpice de aur, argint și bronz. Sper că și ediția din acest an va rămâne atât pentru voi, cât și pentru istoria sportului românesc o experiență memorabilă. Îndrăzniți să scrieți istorie! Sunteți cei care au înțeles pe deplin că cel mai important aspect al sportului competițional este munca neîntreruptă”, li s-a adresat Klaus Iohannis sportivilor.

„Știm cu toții că România s-a clasat deseori, atunci când s-au numărat medaliile la final, pe podiumurile olimpice, peste state mult mai mari ca populație, suprafață, putere economică. Asta arată că talentul și munca sportivilor români sunt superioare investiției pe care o facem, ca societate, în sport. În schimb, dumneavoastră sunteți cei care oferiți, prin cariera pe care v-ați asumat-o, un mod de a ne însănătoși ca societate. Sportul are la bază lucrul în echipă, fie că vorbim de co-echipier sau de antrenor”, a mai spus președintele.

Agerpres notează că președintele Iohannis le-a mulțumit antrenorilor, familiilor și prietenilor sportivilor pentru că le-au oferit dragoste, grijă și susținere necondiționată și pentru că le-au cultivat talentul.

„Aceste gesturi sunt foarte importante pentru ca dumneavoastră să vă trăiți pasiunea pentru sport”, a spus șeful statului. El a adăugat că fiecare sportiv inspiră oameni și generații.

„Sunteți un model de determinare și excelență prin muncă. Sunteți tineri excepționali, care au făcut multe sacrificii pentru a ajunge astăzi aici. Noi, cei care vă admiram, nu uităm că un astfel de succes s-a clădit cu lacrimi, cu limite fizice și psihice depășite, cu sacrificarea timpului petrecut cu familia sau prietenii. Iar momentul de pe podium îl împărtășiți întotdeauna cu noi, cei care vă privim și așteptăm aceste bucurii de la dumneavoastră. Ați dăruit și veți dărui românilor satisfacție și emoție, lucruri foarte greu de atins”, a evidențiat șeful statului.

Klaus Iohannis le-a transmis sportivilor că au în el cel mai mare susținător.

„Vreau să nu simțiți niciun fel de presiune, ci să mergeți la Rio cu inima deschisă. Să vă concentrați să dați ce este mai bun în dumneavoastră. Vreau să știți că întreaga țară vă este alături și vă susține. Sunteți cei mai buni, iar eu vă încurajez să arătați asta. Este simplu: fiți voi înșivă, trăiți-vă visul la Rio și nu uitați niciun moment că milioane de români vă susțin de acasă”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a precizat că, la întoarcerea de la Rio, îi așteaptă pe reprezentanții României din nou la Palatul Cotroceni.

„Tot ce pot să vă spun, în numele tuturor românilor, este să nu uitați că vă bucurați de tot respectul și de toată aprecierea noastră. Vreau să știți că această calificare reprezintă deja un pas important și, în același timp, ne dorim să reveniți acasă cu cât mai multe medalii. La întoarcere vreau să ne revedem și vă invit încă de pe acum la Palatul Cotroceni. Vă mulțumesc pentru tot ce faceți pentru România! Vă doresc curaj și mult, mult succes! Hai, România”, a încheiat președintele.

Foto: Administrația Prezidențială 

Klaus Iohannis i-a înmânat gimnastei Cătălina Ponor drapelul cu care echipa României va defila la JO de la Rio.

La ceremonie Andreea Chițu - judo, Mircea Roman - antrenor canotaj și Marius Florea - arbitru de scrimă au depus jurământul sportivilor, antrenorilor și arbitrilor.

Echipa României la Jocurile Olimpice a primit binecuvântarea din partea episcopului-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanu.