RETROSPECTIVĂ 2013. Naţionala de fotbal a ratat încă o calificare la Cupa Mondială

Data publicării:
Echipa nationala 6214957-Mediafax Foto-Alexandru Hojda-1

Cu trei victorii obţinute în primele patru meciuri din campania de calificare la Cupa Mondială, naţionala României avea speranţe mari la un loc de baraj. Obiectivul tricolorilor a fost atins după un parcus plin de suişuri şi coborâşuri şi cu ajutorul Olandei, care a dominat autoritar grupa D.

Naţionala condusă de Victor Piţurcă a intrat în 2013 cu nouă puncte obţinute din primele patru meciuri disputate în grupa D din preliminariile Mondialului brazilian. Victoriile cu Estonia, Andorra şi Turcia le dădeau speranţe tricolorilor, chiar dacă 2012 se încheiase cu înfrângerea la scor, 1-4 cu Olanda.

La primul meci oficial al anului, România a remizat în deplasare, 2-2 cu Ungaria. La patru zile după, pe 26 martie, Olanda le-a aplicat o nouă corecţie tricolorilor: 4-0 la Amsterdam. Avea să fie ultimul meci al lui Mutu la naţională. Trimis pe teren în minutul 68, Briliantul a avut apoi o contră cu selecţionerul, iar relaţia dintre cei doi s-a rupt definitiv.

Dubla cu Ungaria şi Turcia devenise astfel decisivă. Pe 6 septembrie, la Bucureşti, România a reuşit cel mai bun meci din preliminarii. 3-0 cu Ungaria, în faţa a 50.000 de spectatori. La patru zile distanţă, naţionala nu a mai avut resurse şi pentru lupta cu Turcia. Băieţii lui Fatih Terim, revenit la cârma naţionalei, s-au impus cu 2-0 pe Arena Naţională.

România a terminat însă grupa pe locul doi: victoriile cu Andorra şi Estonia au trimis echipa lui Victor Piţurcă la baraj, cu o mână de ajutor din partea Olandei, care s-a impus în Turcia în ultimul meci al campaniei.

Tricolorii au pierdut barajul cu Grecia

Suporterii români au avut emoţii mari la tragerea la sorţi a barajului pentru calificare. Portugalia, Croaţia, Ucraina şi Grecia erau adversarii posibili ai tricolorilor. A fost să fie Grecia, iar mulţi au răsuflat uşuraţi.

„Calificarea se joacă în dublă manşă, este adevărat, trebuie să avem răbdare, să fim inteligenţi. Grecii ne bat la experienţă şi cred că va trebui să fim foarte atenţi şi concentraţi”, spunea înaintea celor două jocuri Ciprian Marica.

Avertismentul său s-a confirmat în primul meci din dubla de calificare. Fără Vlad Chiricheş, accidentat, naţionala a pierdut partida de la Pireu. A fost 3-1 pentru Grecia, golul României fiind înscris de Bogdan Stancu. Suporterii au umplut Arena Naţională la retur, cu gândul la o victorie cu 2-0 care să aducă mult visata calificare. Minunea nu s-a produs la Bucureşti. A fost 1-1, când singurul cadou al grecilor a fost autogolul lui Torosidis.

Aşa s-a scris povestea unei noi calificări ratate. La vară se vor împlini 16 ani de la ultimul Campionat Mondial la care România a participat. Suporterii vor privi spre stadioanele din Brazilia cu amintirea generaţiei lui Hagi, Popescu, Răducioiu sau Ilie Dumitrescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri