RETROSPECTIVĂ 2013. O primăvară de vis şi o toamnă de coşmar pentru Steaua în cupele europene

Data publicării:
crop steaua chelsea

În şaisprezecimile Europa League, Steaua a dat peste Ajax. Primul meci s-a jucat la Amsterdam, unde roş-albaştrii au fost învinşi fără drept de apel. Lăncierii s-au impus cu 2-0, iar calificarea părea compromisă, în condiţiile în care steliştii şi-au pierdut în acel meci şi doi dintre cei mai importanţi oameni. Bourceanu şi Pintilii erau suspendaţi pentru returul de la Bucureşti.

„Va fi greu fără cei doi, dar vom încerca. Avem suporterii, nu avem ce pierde la București. Ne vom simți mai bine, vom avea suportul publicului, vom ataca, vom încerca să întoarcem rezultatul. Nu va fi imposibil, dar va fi foarte greu”, spunea atunci Florin Gardoș.

Vorbele lui Gardoş s-au adeverit. Returul de pe Arena Naţională a fost unul de vis pentru stelişti. Latovlevici deschidea scorul în prima repriză, iar, în partea a doua, Chiricheş restabilea egalitatea, la general.

Calificarea s-a decis la penalty-uri, unde steliştii au transformat tot, în timp ce olandezii au ratat prin Schone şi Moisander.

Aventura Stelei în Europa League avea să se oprească în optimi, unde roş-albaştrii au întâlnit-o pe Chelsea. Turul s-a jucat pe Arena Naţională, iar Steaua a fost din nou la înălţime. A trecut cu 1-0 de campioana Europei, prin reuşita lui Raul Rusescu. În manşa secundă, londonezii şi-au arătat clasa. Cu toate că la pauză scorul a fost 1-1, la final, Chelsea a fost echipa care s-a calificat. John Terry şi Fernando Torres au pus capăt aventurii steliştilor din Europa League.

După eliminarea din Europa League, Steaua s-a concentrat pe campionat, unde a luat titlul la pas şi şi-a asigurat prezenţa în preliminariile UEFA Champions League.

Drumul spre grupele UEFA Champions League

Steliştii au avut şi o vară plină de satisfacţii! Au trecut de trei tururi preliminarii pentru a ajunge din nou la masa bogaţilor, după o pauză de cinci ani. Vardar Skopjie, Dinamo Tbilisi şi Legia Varşovia au fost echipele eliminate în drumul către grupele UEFA Champions League.

Campioana Macedoniei, Vardar Skopjie a fost primul adversar al Stelei din preliminariile UEFA Champions League. Roş-albaştrii n-au avut emoţii - au câştigat ambele manşe, 3 - 0 acasă şi 2 - 1, în deplasare.

În următorul tur, steliştii au dat peste o cunoştinţă mai veche: fostul antrenor al lui Poli Timişoara, Duşan Uhrin Junior a stat pe banca lui Dinamo Tbilisi. Campioana Georgiei s-a dovedit un adversar destul de incomod. Totuşi, roş-albaştrii au luat o opţiune serioasă la calificare încă din primul joc, în care s-au impus cu 2 - 0, în deplasare, printr-o dublă a lui Gabi Iancu. Georgienii au avut un penalty ratat, înainte ca steliştii să deschidă scorul. În retur, Latovlevici a marcat repede şi a spulberat toate emoţiile. Rezultatul final a fost 1 - 1.

Pentru campionii României a urmat dubla din playoff, cu Legia Varşovia. Primul meci s-a disputat pe Arena Naţională. Contestat de mulţi oameni de fotbal, italianul Federico Piovaccari a demonstrat că îl poate înlocui cu brio pe golgeterul Raul Rusescu şi a deschis scorul. Polonezii au reuşit să plece cu un rezultat de egalitate de la Bucureşti, după reuşita lui Kosecki.

În retur, Steaua a început în forţă: a dat două goluri în primele 10 minute, prin Nicuşor Stanciu şi, din nou, Federico Piovaccari.

Polonezii au reuşit să egaleze până la final, dar rezultatul de 2 - 2 le-a fost favorabil steliştilor. După cinci ani de aşteptare, roş-albaştrii au ajuns din nou în grupele UEFA Champions League.

Steaua, fără strălucire în UEFA Champions League

Chelsea, Schalke şi FC Basel au fost adversarele Stelei din UEFA Champions League. Roş-albaştrii şi-au pus mari speranţe, dar au terminat grupa pe ultimul loc şi au stabilit şi un record negativ. Campioana României a devenit echipa cu cele mai multe meciuri fără victorie în cadrul celei mai importante competiţii.

Am venit în Germania să câștigăm. Este foarte important pentru noi să începem bine și să realizăm obiectivul pe care îl avem: să ne calificăm în primăvara europeana a Champions League”, a spunea atunci antrenorul Stelei.

Planul lui Reghecampf n-a funcţionat. Steaua a jucat doar o repriză de la egal la egal cu Schalke. În partea a doua, nemţii au marcat de trei ori şi le-au administrat roş-albaştrilor o corecţie drastică.

Scenariul s-a repetat şi în al doilea meci din Grupa E. Învinsă surprinzător de FC Basel în primul joc, Chelsea a venit pe Arena Naţională ca să-şi recupereze punctele. Jose Mourinho a găsit veriga slabă din apărarea Stelei: Georgievski a avut o prestaţie mult sub aşteptări şi a fost pus la colţ atât de Reghecampf, cât şi de suporteri.

Steliştii şi-au schimbat obiectivul după eşecurile cu Schalke şi Chelsea. Au sperat să obţină mai mult din dubla cu FC Basel şi să prindă poziţia a treia, care le-ar fi asigurat participarea în primăvara Europa League. Cele două meciuri cu elveţienii le-au adus doar două puncte. Tatu şi Piovaccari au fost marcatorii campioanei României în partidele cu Basel, terminate cu acelaşi scor, 1 - 1.

Steaua a mai obţinut un punct şi din jocul cu Schalke de pe Arena Naţională. A fost meciul cu cea mai slabă audienţă: doar 10.000 de suporteri i-au susţinut pe roş-albaştrii. Egalul 0 - 0 le-a spulberat şi ultima şansă de a prinde poziţia a treia în grupă

În ultimul meci, Chelsea a trecut cu 1 - 0 de Steaua pe Stamford Bridge. Roş-albaştrii au stabilit un record negativ al competiţiei: au devenit echipa cu cele mai multe meciuri consecutive fără victorie: 23.

Echipa de tineret a Stelei s-a descurcat mult mai bine în UEFA Youth League. Juniorii antrenaţi de Ion Toma au obţinut cinci puncte şi au ocupat poziţia a treia. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri