Retrospectiva anului sportiv

Data publicării:
s13 20retrospectiva 20anului 20sportiv 20010113-41472

La 40 de ani distanţă de la primul titlu obţinut de o echipă din provincie, RCM Timişoara a reeditat performanţa. Cu Chester Williams pe bancă şi cu un lot format din internaţionali ai României, dar şi cu jucători din Georgia şi Emisfera Sudică, bănăţenii au reuşit să întrerupă hegemonia lui CSM Baia Mare şi să câştige finala de la Bucureşti, cu 16-6.

RCM şi-a îndeplinit însă numai pe jumătate obiectivul sezonului. Rugbyştii nu au reuşit să păstreze în vitrina proprie trofeul Cupei României, competiţie din care au fost eliminaţi în semifinală, de către Steaua.

Aproape de performanţele din sportul cu balonul oval a fost BC Timişoara. Leii din Banat au pătruns până în ultimul act din Cupa României, dar au pierdut în faţa lui BCM U Piteşti. Cu Predrag Badnjarevic la timonă, alb-violeţii au câştigat sezonul regulat din Divizia A şi au ajuns până în ultimul act. Aici au dat piept cu CSU Ploieşti. Avantajul terenului propriu nu a fost fructificat de către lei, care au pierdut finala în patru meciuri.

A doua jumătate a anului a însemnat pentru BC Timişoara o participării în FIBA Eurochallenge. Bănăţenii au terminat însă pe ultimul loc o grupă din care au mai făcut parte germanii de la Oldenburg şi maghiarii de la Szolnok şi Kormend.

Anul 2012 a consemnat şi promovarea lui Timba în elita baschetului Românesc. Sub comanda lui Bogdan Murărescu, urşii au terminat turul Ligii Naţionale pe locul 13, cu 4 victorii. Un duel interesant a fost cel cu BC Timişoara, din iarna acestui an. Derby-ul oraşului a fost câştigat de către lei.

La baschet feminin, Danzio a terminat al doilea sezon din Divizia A pe locul şase. A urmat un sezon în care Dan Ionescu a revenit pe banca panterelor, iar primele rezultate au fost dătătoare de speranţe. Şapte victorii în opt meciuri, dar finalul a fost dezamăgitor. Timişorencele au încheiat anul pe locul şapte în clasament.

După un nou sezon mediocru, handbaliştii lui Poli au început campioantul 2012-2013 cu planuri îndrăzneţe – revenirea în Cupele Europene. au făcut trei transferuri, dar rezultatele au fost sub aşteptări. Nedeljko Vuckovic a fost demis, dar nici venirea lui Gligore Czari nu a produs revirimentul. Poli a încheiat turul pe locul opt, mai aproape de retrogradare decât de podium, iar obiectivul s-a transformat în reconstrucţia echipei.

La fotbal, Poli a câştigat seria Vest a Ligii secunde, dar nu a primit licenţa pentru primul eşalon. În vară autorităţile locale au preluat AC Recaş, pe care l-au transformat în ACS Poli. După o selecţie la care au luat parte aproape 100 de jucători, Vali Velcea a reuşit să formeze un lot cu care a terminat turul pe loc promovabil.

Nucleul important al fanilor din Peluza Sud nu a fost însă de acord cu preluarea echipei din Recaş şi au adoptat gruparea ASU Politehnica, din Liga a V-a. L-au convins pe Iosif Rotariu să revină în teren, iar alb-violeţii au terminat turul pe poziţia secundă în campionatul judeţean. În tribune însă spectacolul a fost de Liga Campionilor. Ultimul meci de pe teren propriu a însemnat un show pirotehnic descris pe larg de presa din toată lumea.

Şi tot în fotbalul mic şi-a făcut apariţia o altă echipă cu nume. Ripensia a revenit în teren după patru decenii de pauză, s-a înscris în campionatul municipal, unde e lider neînvins.

Anul 2013 va marca prezenţa lui RCM Timişoara în Challenge Cup, bătălia lui BC Timişoara pentru titlu şi Cupa României, dar şi luptele pentru promovare duse de ACS Poli, ASU Politehnica şi Ripensia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri